Virkeligheden efter Brexit giver afklaring og tro på fremtiden  

23.01.2021

Brexit er nu en realitet, og selv om briternes udtræden af EU på mange måder er 'træls', er afklaringen et klart skridt fremad for virksomhederne i forhold til de seneste års usikkerhed.

jacob_artikelbillede

Af Jacob Chr. Nielsen, direktør i Erhvervshus Sydjylland

Middelalder-spåmanden Nostradamus ville formentlig være kommet på overarbejde, hvis han havde skullet følge med i de utallige analyser og dommedags-profetier, som er blevet fremsagt, siden det tilbage i 2016 første gang blev annonceret, at Storbritannien agtede at forlade det europæiske samarbejde i EU. Nu er det omsider slut med gætterierne. Brexit er en realitet, og selvom vi blot er få uger inde i den nye virkelighed, så kan vi allerede nu se, at langt de fleste danske virksomheder, som i dag har eksport til Storbritannien, fortsat tror på, at det kan betale sig at sende varer over Nordsøen.

Det viser blandt andet en eksport-undersøgelse, som Erhvervshus Sydjylland har foretaget lige op til Brexit blandt et repræsentativt udsnit af sydjyske virksomheder. Der er ikke noget i besvarelserne, der indikerede, at Brexit ikke har påvirket deres eksportevne. Tværtimod vurderer vi i erhvervshuset, at virksomhederne er glade for, at der nu omsider er kommet en afklaring omkring englændernes udtræden af EU. For det giver dem mulighed for at indrette sig efter den nye virkelighed.

Et træls forløb
Når det er sagt, så er der bestemt også sider af Storbritanniens farvel til EU, som på godt gammeldags jysk kan benævnes ”træls”. Særligt den sidste del af forløbet frem mod Brexit har på ingen måde været kønt, og hverken i EU eller Storbritannien kan man være tilfredse med den måde, som tingene er blevet kørt på. Forvirrende kommunikation har gjort det vanskeligt for mange virksomheder at finde hoved og hale i, hvordan vilkårene på det engelske marked ville se ud efter Brexit. Ikke mindst spørgsmål om told og beskatning har været en konstant kilde til uro, og selvom der gentagne gange er blevet råbt op om en afklaring, er det gået langsomt.

Først nu hvor Brexit er en realitet, kan virksomhederne eksempelvis få besked om, hvordan det engelske momssystem for fremtiden vil se ud. Så det er først nu, at virksomhederne for alvor kan komme til at tilpasse deres økonomi- og distributionssystemer efter de nye vilkår. Træls! Ja, men trods alt ikke noget, som rokker ved, at masser af danske virksomheder fortsat har en rolle at udfylde på det engelsk marked.

Vi kan det dér…
Dét, som der lige nu er brug for, er individuel rådgivning. Hvor én virksomhed mangler hjælp til at gennemskue de nye regler for fortoldning, så har andre virksomheder brug for hjælp til udformning af de fremtidige engelske kontrakter og andre igen til at finde ud af, hvordan markedet reagerer i Storbritannien. I Erhvervshus Sydjylland udbyder vi et Brexit-program. Det giver mulighed for at få halvdelen af virksomhedernes udgifter dækket til rådgivning om markedsforhold og udarbejdelse af en handlingsplan, som skal sikre, at de også fremover kan føre samhandel med Storbritannien.

Et af kendetegnene ved danske virksomheder er deres eminente evne til at tilpasse sig nye markeder uden at gå på kompromis med kvalitet. En omstillingsevne, som gang på gang har vist sig at rumme en stor konkurrencefordel.
Den skal vi huske nu, hvor englænderne har forladt EU. Det er et trist signal, og processen har ikke været køn. Men vores virksomheder er generelt gode til at se nye muligheder og omstille sig, og det er de allerede i gang med efter Brexit.

Klummen har været bragt i JV d. 24. januar