Sydjyske kommuner springer højt

03.12.2020

Tre sydjyske kommuner er højdespringere og med i top ti i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Vejen er Danmarks nr. 2.

DI har netop offentliggjort den årlige undersøgelse af 93 danske kommuners erhvervsvenlighed.

En af de helt store højdespringere er Vejen Kommune. Den sydjyske kommune er i 2020 rykket 11 pladser frem og indtager nu en samlet 2. plads blandt alle kommuner.

ulrik

Ulrik Kragh (billedet), der er direktør i Udvikling Vejen, peger på en klar, serviceorienteret tilgang fra kommunens side som den første forklaring på det gode erhvervsklima. Mere end 7.500 virksomheder har vurderet den kommunale service under coronakrisen, og de mest tilfredse virksomheder ligger i jyske kommuner.

- I alle sager starter kommunen kontakten til virksomhederne med spørgsmålet ’hvad kan vi hjælpe med?’. Det er en kultur, der gennemsyrer det kommunale arbejde, uanset om det handler om byggesager, miljø, arbejdsmarked eller andet. Det har naturligvis positiv indflydelse på erhvervsklimaet, at virksomhedernes behov hele tiden er i centrum, siger Ulrik Kragh.

Klar erhvervsstrategi hjælper
Han peger desuden på en tæt dialog imellem kommunen og virksomhederne om de langsigtede erhvervsmål.

- Mange kommuner har en erhvervspolitik. Vi har en erhvervsstrategi og har haft en grundig fælles proces om at lave den, siger han.

Processen har blandt andet involveret omkring 100 lokale virksomheder, og da den færdige strategi var klar til lancering marts i år, indeholdt den blandt andet en aktivitetsliste for erhvervsudviklingen i kommunen over de næste fem år. Det var en klar fordel, da Corona-krisen kort efter tog fart.

- Vi mærkede tydeligt fordelen i at have en klar erhvervsstrategi, da Corona-krisen startede. Det gav os et klar billede at prioritere ud fra, så byrådet havde et godt grundlag for at træffe hurtige beslutninger om at fremrykke nogle af de aktiviteter, vi havde planlagt. Det betød, at vi ikke har mistet så meget momentum, som vi ellers kunne have gjort, siger Ulrik Kragh.

Varde springer 38 pladser frem

En af de kommuner med den største fremgang i DI undersøgelsen er Varde. De er i år sprunget op på en flot 8. plads – en fremgang på hele 38 pladser. Ifølge undersøgelsen er det især brugen af private leverandører samt information og dialog, som Varde kommune er stærk på.

Billund Kommune er Sydjyllands tredje repræsentant i top 10. Kommunen har i år bevæget sig fra 16. til 10. pladsen. Det er især lave skatter og afgifter, som bon’er ud i Billunds erhvervsvenlighed.