”Jeg indså, at det er vigtigt at være kvindelig rollemodel”

17.06.2021

STAFETTEN: Jeanette Obling, CEO, Eurofins Steins Laboratorium i Vejen, har i mere end 20 år været leder i store virksomheder, og hun oplever, at kvinder i langt højere grad end mænd har brug for et skub for at blive klar til ledelsesansvaret

jeanetteobling_eurofins

Hun har bestridt lederstillinger i det tidligere Danisco, Vestas, Danfoss, Ørsted. I dag er Jeanette Obling øverste ansvarlig i laboratorievirksomheden Eurofins Steins Laboratorium A/S i Vejen med 170 ansatte.

- Jeg har i min erhvervskarriere været i en teknisk mandeverden, men førhen tænkte jeg ikke over, at der var forholdsvis få kvinder i ledelserne, siger Jeanette Obling, CEO, somhar en baggrund som kemingeniør. Det var først, da hun var i en ledelsesstilling i Ørsted, at hun blev tydeligt opmærksom på, at kvinder i langt mindre grad end mænd var repræsenteret i lederstillingerne.

- Fra da af stod det klart for mig, at der er brug for kvindelige rollemodeller, og den opgave har jeg taget på mig, siger Jeanette Obling.

Det fyldte auditorium

Hun har bl.a. været en del af programmet ”Lead the future”, hvor hun var kvindelig vejviser til ledelsesstillingerne. Da hun holdt et oplæg på Aalborg Universitet, tog det fyldte auditorium ikke notits af, at klokken havde passeret 18, og dagens program var slut.

- Der var stadig helt fyldt op, og spørgsmålene fra kvinderne stod i kø: ”Hvordan bliver man en god leder?” ”Hvad med børn og familielivet?” Nysgerrigheden var stor, men der var også tvivl og spørgsmål, som knyttede sig til karrieambitionerne, siger Jeanette Obling.

Og netop de mange tvivlsspørgsmål er et kendetegn for kvinder og vidner om, at der er brug for rollemodeller, påpeger direktøren.

- Tidligere sagde jeg, at det var noget pjat med den forskel, men jeg har indset, at det er virkeligheden, at kvinder har flere betænkeligheder, inden de sætter sig i chefstolen.

Det hjælpsomme skub

Og det er her, at kvindelige rollemodeller, som både kan inspirere og skubbe, skal træde frem, fremhæver Jeanette Obling.

- Kvinder har flere betænkeligheder end mænd – særligt i forhold til at tage ansvar for andre mennesker. Her skal nogle skubbes, så de finder ud af, at det er muligt.

Selv kan Jeanette Obling genkende sig i billedet af den typiske kvinde med ledertanker – og så alligevel ikke.

- Jeg har altid tvivlen med mig, om jeg gør det godt nok, men jeg har ikke længere ondt i maven over det. Dybest set ved jeg godt, at jeg kan lede, siger hun.

De uenige er der altid

Jeanette Obling er ligeledes mentor for kvinder, som vil gå ledelsesvejen, og hun kan se, at det giver bonus, når kvinder får hjælpsomme hænder i ryggen i starten. Det gælder i høj grad i forhold til den konflikthåndtering, som er en del af lederjobbet.

- Der vil altid være nogen, som er uenige med dig, når du træffer beslutninger. Her er det min erfaring, at kvinder generelt skal bruge flere kræfter på at lære at acceptere den præmis – og den ikke er farlig. Mænd virker bedre til at håndtere en eventuel modstand – eller også udtrykker de bare ikke tvivlen lige så tydeligt.

Talentmassen skal udvikles

Når Jeanette Obling gerne ser flere kvinder i lederstillinger, så er det ikke fordi hun mener, at kvinder er bedre end mænd.

- Vi har simpelthen bare brug for at udnytte den talentmasse, som er til rådighed, og her skal kvinderne generelt have et lille skub.

Men når først kvinderne er placeret i ledelsespositioner, så ser Jeanette Obling ikke den store forskel på, hvordan de agerer sammenlignet med mændende.

- Der er hard core kvinder, som styrer efter KPI’er, ligesom der er mandlige ledere, som er meget favnende. I virksomhederne har vi brug for alle perspektiver, siger Jeanette Obling og kommer med svaret på sin egen ledelsesprofil:

- Jeg vil gerne sætte retning og bestemme, smiler hun og fortsætter:

- Men jeg går samtidig meget op i at lytte til mine medarbejdere, så de føler sig hørt og motiverede.

Om Jeanette Obling

Siden 2020 CEO i laboratorievirksomheden Eurofins Steins Laboratorium A/S i Vejen med 170 medarbejdere. Alene i Eurofins danske selskaber har den internationale virksomhed 1.100 medarbejdere ansata. 54-årige Jeanette Obling er uddannet kemiingeniør og har i mere end 20 år haft lederstillinger i Danisco, Vestas, Danfoss og Ørsted.