”Vi skal passe på, at vi ikke taler fremtidens engelske marked ned”

19.01.2021

Trods forvirrende kommunikation fra EU og England under Brexit, ser ventilationsvirksomheden KE Fibertec fra Vejen lyst på fremtiden i det engelske. En justering af forretningsmodellen har allerede båret frugt.

Carsten Jespersen

Carsten Jespersen, adm. direktør i ventilationsvirksomheden KE Fibertec i Vejen, slår det fast med det samme, så snart talen falder på Brexit.

– Det har på intet tidspunkt været på tale, at vi skulle trække os ud af England! Vi skal passe på, at vi ikke taler fremtidens engelske marked ned.

KE Fibertec AS, der har hovedsæde i Vejen, og som er leverandør af tekstilkanaler til luftfordeling i næsten alle typer byggerier, er en af de virksomheder, som gennem de senere år har fulgt nøje med i udviklingen frem mod Brexit. England hører til et af KE Fibertecs største markeder og med et datterselskab i Southampton og sælgere placeret rundt om i England, begyndte KE Fibertec allerede ved offentliggørelsen af Brexit i 2016 at justere på forretningsmodellen, så virksomheden kunne finde nye, fremtidssikrede ben at stå på i det engelske.

– I begyndelsen var vi urolige for, at aktører som Amazon og store medicinalvirksomheder, som vi leverede til, ville forlade England, så derfor lagde vi en ny strategi. Fremfor udelukkende at levere produkter til nye byggerier, som andre aktører installerer og vedligeholder, begyndte vi selv at tage os af servicedelen. I dag er det blevet en vigtig del af vores forretningsområde i England, og det har givet os et ekstra ben at stå på, siger Carsten Jespersen, som oplyser, at KE Fibertec sidste år præsterede det bedste resultat i England gennem de sidste tre år.

Forvirrende og omstændeligt
Når det er sagt, så lægger Carsten Jespersen ikke skjul på, at især de seneste måneder af forløbet frem mod Brexit har været alt andet end tilfredsstillende.

– Hverken EU eller England har håndteret situationen ret godt, siger direktøren og fremhæver, at det især har været uklarheden om aftalen mellem EU og England, som har været frustrerende.

– Gennem Dansk Industri og vores pengeinstitut har vi selvfølgelig forsøgt at holde os ajour med, hvad der ville ske med hensyn til told og beskatning af vores import til England. Men det var først sidst på året, at vi fik endelig besked om, hvordan englænderne ville strikke deres momssystem sammen, siger Carsten Jespersen, der samtidig har kunnet konstatere, at man nu hovedkulds skal indordne sig et helt nyt momssystem, som de nuværende økonomisystemer ikke fra den ene dag til den anden er gearede til.

– Som jeg ser det, så har det nye momssystem ikke ret meget med EU at gøre, og det kunne sagtens have været rullet ud langt tidligere, siger Carsten Jespersen, der trods de nye strukturelle ændringer er overbevist om, at England også for fremtiden vil være et vigtigt marked for mange danske virksomheder.

– Selvfølgelig komplicerer nogle af problemstillingerne her og nu situationen – ikke mindst for nystartede virksomheder – men for alle os, der allerede er etablerede i England, kan jeg ikke se, at det ændrer noget på den lange bane, slutter direktøren.