Dansk software sprænger rammerne for vedligehold og drift af ældre vindmøller

Et vindmølleeventyr er på vej. En investor i Haderslev har sat penge i en softwarevirksomhed, som kraftigt forbedrer ældre vindmøllers produktion.

Ib_runge

En vindmølles effektivitet afgøres af, hvor skarpt den står i forhold til vinden og håndterer skiftende vejrforhold. De indstillinger styres af software, og danske Nordic Wind Technology har udviklet softwareløsninger til foreløbigt Suzlon og Senvion vindmøller, der øger energiproduktionen og reducerer udgifterne til vedligeholdelse.

- Vi forbedrer ældre vindmøllernes produktion af strøm, fordi vores software baserer sig på den nyeste viden og optimering i branchen. Vi skifter oftest software i 10-15 år gamle vindmøller, som ikke har fået opdateret softwaren til de nyeste standarder og funktioner siden de blev opstillet, siger Ib Runge Hansen, bestyrelsesformand i Nordic Wind Technology. Den nye software optimerer vindmøllens evne til at læse vind og vejr og hermed optimeres produktion og slitage på sliddelene.

- Når en mølle står helt skarpt i vinden, producerer den mere strøm, men den bliver også mindre slidt. Derfor opnår du en mere produktiv vindmølle, siger han.

Vindmøller holder meget længere

Tidligere troede man, at en vindmølle maksimalt ville holde 5-10 år, og derefter skulle de pilles ned for at blive erstattet af nye. I dag taler man i branchen om en levetid på 25-30 år.

- De nuværende vindmøller er bundet af dyre serviceaftaler med de oprindelige producenter, som kun leverer akkurat det, som de er kontraktligt forpligtet til. De udvikler med andre ord ikke på softwaren, som vi gør, forklarer Ib.

Vindmølleejerne er bundet kontraktligt til en mindre effektiv vindmølle og dyrere servicekontrakt, end den behøver at være, og det er det, som Nordic Wind Technology vil ændre.

- Vi får en 10-15 år gammel vindmølle til at producere mere strøm og blive nemmere at vedligeholde, og samtidig kan ejerne droppe de dyre serviceaftaler fra producenterne, fordi de kan styre møllerne uafhængigt af fabrikanten og hermed købe både reservedele og service på det frie marked, forklarer Ib.

- Softwaren gør det langt mere rentabelt at lade ældre vindmøllerne stå, fordi de bliver mere effektive og billigere i drift.

Sætter vindmølle-ejerne fri

Det gør det med andre ord billigere at producere klimavenlig strøm blot ved at udskifte hjernen i toppen af vindmøllen.

- Vi sætter ejerne fri, når de med vores software selv kan styre vindmøllerne og udlæse drifts- og vedligeholdelsesdata, forklarer Ib.

- Det kan de i de fleste tilfælde ikke i de dyre servicekontrakter, hvor det meste data og servicefunktioner er låst til producenten. Men der er også åbenlyse driftsfordele.

Eksempelvis skal en vindmølle selv stoppe og lukke ned i voldsomt vejr.

- Vi havde en orkan i en testpark i USA. Da den var ovre, startede vores software automatisk vindmøllerne op igen, mens de andre vindmøller krævede en manuel genstart fra en tekniker på stedet, siger Ib.

Kun et skift af et kort

Der findes retrofit leverandører, som er direkte konkurrenter Nordic Wind Technology, og som også tilbyder opgraderinger af ældre vindmøller, men her skal al controller-hardwaren og softwaren skiftes ud i vindmøllen.

havvindmoelle

- De vindmøller, som vi arbejder med, baserer sig på det, som kaldes Bachmann controller-teknologi, hvilket i øvrigt er standard på 60-70 procent af alle nye vindmøller, forklarer Ib.

Selve hardwaren piller Nordic Wind Technology ikke ved. De udskifter kun Flashkortet med softwaren, hvorimod konkurrenterne udskifter hele controller-delen.

- Det er egentlig bare at skifte det eksisterende kort ud med vores, og det tager i alt nok ikke mere end en halv time - og så en-to dages test. Hvis du derimod skal udskifte al controller-hardwaren samtidigt, som vores direkte konkurrenter gør, så er nedetiden tre-fire uger på en vindmølle, siger Ib.

Eksperter i software

Softwaren er udviklet med en såkaldt InnoBooster, som er tilskud til innovative udviklingsprojekter, som øger virksomhedens konkurrenceevne. Den gives igennem Innovationsfonden, og den hjalp projektet godt i gang.

- Vi kom helt klart nemmere i gang med hjælpen fra midlerne fra Innobooster, som var cirka en tredjedel af finansieringen, vi skulle bruge. Vi kunne derefter samle holdet med vores tekniske mand Steffen i spidsen, fortæller Ib.

Steffen Larsson er manden bag softwaren, og han er civilingeniør fra Aalborg Universitet. Han udgjorde den afgørende brik for, at softwaren kunne udvikles, og han kunne samle teamet af eksperter med viden om vindmøller og programmering. Derfor kan firmaet forbedre en vindmølles effektivitet ved at skifte et enkelt lille Flashkort i de store møller. Og det er der store ordrer og fremtidsmuligheder i.

- Vi har netop fået den største Retrofit ordre på verdensplan af denne type fra Siemens Gamesa Renewable Energy med softwarepakker til 85 Suzlon møller i to vindmølleparker i Spanien.