Kvinden der blev vækst-iværksætter

10.02.2021

STAFETTEN: Tina Søgaard, kvinden bag hudplejebrandet Ecooking i Kolding, driver i dag en virksomhed med mere end 60 ansatte og eksport til mere end 25 lande. Hun kæmper for at få flere kvinder til at gå efter at skabe virksomheder, som kan vokse .

tinaeccoking

Hun har passion i øjnene, og hun tør også godt tage ordet lykke i sin mund om den tilværelse, hun har fået skabt.

- Lige siden jeg var 11 år, har jeg vidst, at jeg skulle være iværksætter. Her startede jeg sammen med min morfar, hvor vi pakkede klude for et væveri og stod for indsamling af aviser. Det gør mig lykkelig at skabe og sætte i gang, siger Tina Søgaard, der står bag det danske hudplejebrand Ecooking fra Kolding, som i dag er i mere end 25 lande verden over.

- Jeg er en rigtig god iværksætter, men en meget dårlig afslutter. Derfor skal jeg også have meget dygtige mennesker omkring mig til at varetage driften, siger Tina Søgaard, der udover Ecooking også står bag private label firmaet House of Cosmetics, Lille Kanin med økologiske hudplejeprodukter målrettet babyer og børn samt herrebrandet Barberians, som hun i 2020 har købt sig ind i.

Kom så, kvinder!
Tina Søgaard, der i dag har 62 ansatte på tværs af de fire virksomheder, har en personlig mærkesag i at få flere kvinder til at vælge iværksætteriet. Og hvor kvinderne har tendens til at skabe enkeltmandsvirksomheder, er der flere af de mandlige iværksættere, der tænker som vækst-iværksættere – det vil sige iværksættere med arbejdsgiverdrømme og vækstambitioner.

"Når du har skaberkraften i dig og hverken går op i at tælle timer eller penge, så er iværksætteriet verdens bedste tilværelse."
Tina Søgaard

- Det er et fåtal af kvinder, der har ambitioner om at skabe virksomheder, der kan skaleres og skabe arbejdspladser. Den drivkraft ser vi i langt højere grad hos mændene, og det vil jeg være med til at ændre, siger Tina Søgaard, der er mentor for flere kvindelige iværksættere.

- Hvis jeg kan være med til at påvirke bare ét enkelt ungt menneske til at gå efter iværksætterdrømmen, er jeg glad. Er man skabende, giver det en kæmpe frihed og tilfredsstillelse, siger hun.

Forskellen på køn
Tina Søgaard er ikke tvivl om, at en væsentlig del af forklaringen på de manglende kvinder med store virksomhedsdrømme skal findes i kønsforskelle.

- Selvfølgelig skal man være forsigtig med generaliseringer, men jeg oplever, at unge mænd i høj grad kaster sig over iværksætteriet, drevet af drømmen om økonomisk uafhængighed. Den har unge kvinder i meget lavere grad, og ofte begynder de tidligere end mændene at tænke på at skabe familie. Det kan spænde ben for iværksætterambitionerne, siger hun og fortsætter:

- Det er aldrig for sent at starte.

- Samtidig tror kvinder, at de skal kunne det hele til perfektion, mens unge mænd lever med deres ’huller’. Som iværksætter kan du virkelig ikke mestre det hele, da du altid står overfor noget nyt og uforudset, hvor du bare skal handle og finde løsninger.

Tør bede om hjælp
Til gengæld ser hun klare kvindelige forcer, når det kommer til at lykkes som iværksætter.

- Kvinders fordel er, at de ikke er bange for at spørge om hjælp, og det har man virkelig brug for, når man kaster sig ud i iværksætteriet. Der er så mange, som gerne vil hjælpe med alt fra bogholderi til fremskaffelse af labels, pakning osv. Her har kvinder et godt udgangspunkt, da de ikke er af den overbevisning, at de selv skal være over det hele selv.

Hun er risikovillig
Tina Søgaard er gjort af det stof, som er vigtigt for at få en virksomhed til at vokse. Hun er risikovillig.

- Jeg er ikke bange for at gå med det, som jeg tror på. Jeg har altid tænkt, at det værste, der kan ske, er, at jeg skal ud at vaske trapper.

Inden hun tilbage i 2013 kastede sig ud i livet som selvstændig, havde hun en god fast stilling med helt almindelige arbejdstider, ferie og rigtig god løn.

- Alt var godt, men jeg var ikke lykkelig. Da jeg sagde op, havde jeg intet, men jeg var lykkelig, og efter en uge var jeg i gang med mit eget.

En pris at betale
Erhvervskvinden fra Kolding underkender ikke, at livet som iværksætter og virksomhedsejer er krævende og har sin pris. Hun har to døtre, som i dag er voksne. Den yngste på 21 år blev født en lørdag, og om mandagen var hun med på jobbet.

- Min ældste datter har nogle gange spurgt, hvorfor jeg ikke kunne være som andre mødre og stå klar med boller om eftermiddagen, når de kom hjem fra skole. Jeg har altid sagt til mine børn, at så havde jeg ikke været den, jeg er, og så havde de ikke fået det med, som jeg har kunnet give.

Ja, indrømmer hun, det har til tider været hårdt at være kvindelig iværksætter, når der både skal fødes, ammes, passes hus og arbejde – men for Tina Søgaard har det aldrig været hårdt på den slidsomme måde.

- Når du har skaberkraften i dig og hverken går op i at tælle timer eller penge, så er iværksætteriet verdens bedste tilværelse.

Om Tina Søgaard

Tina IIStifter og indehaver af virksomhederne House of Cosmetics, Ecooking, Lille kanin og har i 2020 også købt sig ind i Berberians, et hudplejebrand målrettet mænd. Tina Søgaard arbejder for at fremme bæredygtighed, bl.a. gennem brug af naturlige og økologiske produkter. Samtidig har hun en ambition om at bidrage til udviklingen af det lokale erhvervsliv og skabelsen af nye arbejdspladser. Virksomheden præsenterer om kort tid årsregnskabet for 2020, der viser et overskud der er større en forventet.

Læs mere på bl.a. www.ecooking.dk