Sydjysk verdensklasse: Rent vand til leje

25.03.2021

Drømmer du om, at din virksomhed både er drevet af et højere formål og sikker indtjening, så er det værd at skele til Envotherm i Vojens, der med sine blot 14 mand lykkes med grøn udvikling og en position på verdensmarkedet - bl.a. via en grøn forretningsmodel, baseret på udleje af rensningsanlæg.

Man ser det straks, man klikker ind på hjemmesiden hos Envotherm A/S i Vojens. Fire ord møder læseren – fire ord, som indkapsler hele Vojens-virksomhedens drivkraft, dét, som så populært kaldes virksomhedens ’højere formål’.

”Less waste, more water”

- Da vi i 2006 besluttede at starte op, så vi ind i prognoser, som forudså, at to tredjedele af jordens befolkning ville mangle rent drikkevand i år 2030 med alt, hvad det ville indebære af konflikter, massevandringer osv. Det var et problem, som vi kastede os ind i kampen for at afhjælpe, siger Vibeke Svendsen, CEO, Envotherm A/S, der i 2007 blev stiftet.

Den grønne medvind

Virksomheden, der i dag har 14 medarbejdere, udvikler og konstruerer anlæg til rensning af industrispildevand. Den er født med et grønt formål, og det er under konstant udvikling.

- Vi har en stærk innovationskraft. For mig er det vigtigt at vise, at man som mindre virksomhed kan lykkes med at skabe en udvikling, som gør os konkurrencedygtige globalt, siger Vibeke Svendsen, der for nylig også blev belønnet med DI Sønderjyllands Initiativpris 2020 for den bemærkelsesværdige evne til at skabe udvikling.

- Tiden er uden tvivl med os. Med den store globale bevågenhed på en grøn og bæredygtig udvikling, kan vi med vores anlæg hjælpe industrivirksomhederne til at indfri deres miljømål – samtidig med at de sparer penge i form af færre udgifter til spildevand og affald.

Den grønne vej er penge værd

Hos Envotherm arbejder ingeniørerne konstant på at optimere teknologien, som renser industrispildevand for tungmetaller, olier og kemikalier.

- Vi har i dag en løsning, der betyder, at virksomheder, som anvender vores anlæg, kan genbruge vandet igen og igen i produktionen og dermed mindske vandforbruget betragteligt, siger Vibeke Svendsen, hvis medarbejdere senest har udviklet en varmevekslingsteknologi, der gør, at Envotherm kan fremvise branchens laveste energiforbrug.

- Vi forsøger hele tiden at skabe grønne effektiviseringer, som også giver plus økonomisk, fremhæver Vibeke Svendsen.

Rent vand på lejebasis

Men det er så langt fra kun gennem teknologisk udvikling, at Envotherm styrker forretningen. Under corona har de skabt en ny forretningsmodel, hvor virksomhederne ikke køber deres anlæg, men i stedet lejer dem.

- Det kom sig egentlig af, at vi ikke kunne komme ud til kunder, som stod foran at investere i nyt anlæg til spildevandsrensning. De holdt naturligvis igen, da en sådan investering ikke er noget, som man klarer over et onlinemøde. Her har vi fundet ud af, at udlejning er en favorabel løsning, og hvor vi så står for driften, forklarer Vibeke Svendsen.

Samtidig indgår den cirkulære tænkning også i forretningskonceptet hos Envotherm.

- Rustfrit stål er en knap ressource, og derfor er vi optaget af, hvordan vi kan spare på den. Det betyder, at vi i dag tilbyder vores kunder at tage deres gamle anlæg tilbage, og vi kan genbruge 80 procent af den rustfri stål.

envo1

Digital kurs = grøn kurs

Den nye forretningsmodel med udlejning og onlinedrift kommer som en naturlig fortsættelse af den digitale kurs, som Envotherm gennem flere år har slået ind på. En digitalisering, som gør deres løsninger grønne ind til fingerspidserne.

- Vi har indbygget avanceret teknologi i vores produkter, som gør, at de kører online og mange af funktionerne kan fjernstyres fra vores kontor. Vores online-system giver eksempelvis besked, når der skal skiftes en reservedel. Vi har kunder over hele verden, som vi nu kan servicere med nye reservedele på forkant, og som deres medarbejdere så selv kan installere. Det giver bedre service, billigere vedligeholdelse og grøn drift, da vi sparer transport til og fra kunden, siger hun.

Grib hjælpen derude

Vibeke Svendsen taler ihærdigt for at andre SMV’er i det sydjyske griber ud efter mulighederne for at hente hjælp til grøn omstilling.

- Når man er en mindre virksomhed, kan det være vanskeligt selv at gennemskue, hvor man skal starte og slutte med den grønne omstilling. Men der er masser af hjælp og også økonomiske tilskud at hente, siger Vibeke Svendsen, der selv har gjort brug af tilbud og sparring fra Erhvervshus Sydjylland.

- Vi har et lokalt erhvervshus, som er klar med hjælp. Der er brancheforeninger, Industriens Fond osv., som gør det nemt at komme i gang med, siger hun.