Corona ændrede det hele: Ny idé rengør dørhåndtag

12.11.2020

Iværksætterne var lige blevet klar med deres første produkt til luksushoteller, da corona-virussen lukkede hotellerne i hele verden. Men Sun & Safe skiftede kurs og udviklede et nyt produkt.

sunandsafewhite

I flere år havde virksomheden arbejdet med en parasolfod med en integreret sikkerhedsboks, som gæsterne på alverdens luksushoteller kunne bruge, når de ville bade og efterlade deres værdigenstande trygt på stranden. Men det produkt sparkede corona-krisen til hjørne.

- Vi var helt klar til lancering i februar, men med et var markederne lukkede, fortæller direktør og medejer Admir Klapija i Sun & Safe. Corona-krisen gav dog en ny mulighed.

- Jeg lagde mærke til, at folk åbnede dørene med albuerne eller med handsker på for at undgå smitte, og der fik jeg idéen til det nye produkt, som vi står med i dag.

Virksomheden fra Kolding udviklede en løsning, der desinficerer dørhåndtag med ultraviolet lys. De første prototyper er testet, og salget åbnede i oktober.

- Allerede før vi åbnede for salget, mærkede vi stor interesse, og det er jo et relevant produkt for mange brancher – alle steder, hvor der er indgangsdøre med mange mennesker, fortæller Admir.

Leder efter rengøringsbesparelser

Corona-krisen har gjort, at der er kommet ekstra opmærksomhed på håndhygiejne, og her hjælper det ikke at sætte flere rengøringsfolk på opgaven. Det gør måske at håndtaget til døren bliver tørret af én gang i timen, men Sun & Safes løsning sikrer, at håndtaget bliver renset hver gang, det har været i brug.

Helt konkret sættes produktet på begge sider af en dør med dobbeltklæbende tape. Når en bevægelsessensor registrerer, at håndtaget har været i brug, glider produktet hen over dørhåndtaget på begge sider og bestråler det med UV-stråling.

- Metoden med ultravioletlys er kendt fra sygehuse og fødevareproduktion, fordi det dræber alle bakterier. Vi har opsøgt en ekspert i Danmark i UV-stråling fra Naturlig Desinfektion, og han har vurderet vores løsning og hjulpet med, hvor meget stråling fra hvilken afstand, som vi skal give håndtagene, forklarer Admir.

En jungle af produkter – virker de?
Han vurderer selv, at der er et stort marked for produktet, fordi det egner sig til mange dele af sundhedssektoren, hvor der er tale om ældrepleje, sygehuse, tandlæger eller lægeklinikker, men også mødelokaler, konferencecentre eller hoteller med mange gæster vil have god brug af produktet.

Det kan man også se på mængden af løsninger, som kommer ud:

- Der er kommet en række håndholdte produkter på markedet, som ikke er effektive, fordi du skal kende den nøjagtige afstand til det, du bestråler for at garantere virkningen. Det gør vores løsning, siger Admir, som også tror, at produktet vil fungere efter corona-epidemien er ovre.

Produktet minimerer ifølge Sun & Safe også risikoen for infektioner af mere almindelige vira, som fx influenza. Sun & Safe vurderer, at Influenzasæsonen påvirker hvert år virksomheder i hele verden med tabt arbejdskraft og produktivitet. Da dørhåndtag er nogle af de hyppigst berørte overflader, kan deres produkt bidrage til færre sygedage generelt.

- Siden vi blev nævnt i Berlingske Tidende som en god løsning under corona-krisen, har vi fået mange henvendelser. Vi er påbegyndt salget, og det går rigtig godt. Vi er derudover i dialog med en del virksomheder herhjemme, men også i udlandet.

sunandsafepersoner
Admir Klapija (tv.) og Nevres Pasalic(th.) ejer sammen Søren Ravn Jensen Sun & Safe.