Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Nyhed | 12. jan. 2023

Det smager af syddansk fødevaresucces

SMV:Food og SMV:Food Innovation har støttet 130 syddanske virksomheder, der har innoveret deres forretning og introduceret nye produkter.

Skrevet af:

Indhold er hentet

Mona Nissen Bach, projektleder på de to programmer SMV:Food og SMV:Food Innovation, har netop færdiggjort de sidste rapporteringer. 130 syddanske fødevarevirksomheder har haft plads på de to programmer, som har kørt de sidste tre år.

– Virksomhederne har haft mulighed for at komme ud af driften og skabe den udvikling, som de gerne vil.  For nogle har det handlet om at få optimeret forretningen for eksempel gennem digitalisering eller en bæredygtig udvikling. For andre – især iværksættere – har det været en hjælp til innovation og udvikling af deres produkter, siger Mona Nissen Bach, Erhvervshus Sydjylland.

Stærke partnere

For Else Dyekjær Mejer, programchef, Erhvervshus Sydjylland er fødevareprogrammerne et mønstereksempel på, hvordan et succesfuldt samarbejde mellem en række parter, skaber resultater for virksomhederne. Udover de to erhvervshuse, Erhvervshus Fyn og Erhvervshus Sydjylland, har SMV:Food haft Business Esbjerg og Dansk Fødevareakademi som samarbejdspartnere, mens Food Innovation House og klyngen Food & Bio Cluster har været partnere i SMV:Food Innovation. Derudover har de 13 lokale erhvervskontorer også været aktive medspillere.

–  Virksomhederne har oplevet et meget stærkt netværk omkring dem, som har været med til at sikre, at de har fået de bedst mulige udviklingsforløb, siger Else Mejer Dyekjær.

Tag med på tur rundt til et udvalg af spændende fynske og sydjyske fødevarevirksomheder og smag på den udvikling, som de har gennemgået gennem de to programmer.

Indhold er hentet

Eksperter giver dem troen på succes

Den fynske startup chokoladefabrik Bælg vælter lige nu i priser for sin veganske kikærte-konfekt. For nylig blev Bælg hædret som bedste økologiske startup i Dansk Vegetarisk Forenings Plant Expo, og derudover er Bælgs ”julehaps” udvalgt som best-to-go-product ved Malmø Organic Food Fair.

For den fynske iværksættervirksomhed har SMV:Food Innovation og samarbejdet med forskere og eksperter hævet overliggeren.

– Vi i havde ikke været så stærke i troen på vores produkt uden eksperterne fra SMV: Food Innovation. Deres hjælp med produktet og markedet har været helt afgørende for, at vi har udviklet produktet til det niveau, vi er på nu, siger Mikkel Præst, udviklingsansvarlig i Bælg.

I det hele taget har Erhvervshuset været en vigtig indgang for dem.

– Uden støtten gennem erhvervshuset havde vi ikke været på egen fabrik, fundet investorer og fået Vækstfonden med, siger Mikkel Præst.

Foreløbig fokuserer Bælg på det danske marked, hvor de vigtigste kunder er grossister, cafeer, kæder –blandt andet 7-Eleven – og store virksomheder. Læs om Bælg

Indhold er hentet

FERM FOOD i magisk møde

FERM FOOD nord for Vejen har formået at applikere deres fermenteringsteknologi til fødevarer, hvor den førhen har været anvendt til at fremstille proteiner til foder. Med SMV:Food Innovation – og inddragelsen af forskere og andre virksomheder – blev udviklingen speedet op. I dag har virksomheden en teknologi, der kan hjælpe fødevareindustrien med at fremstille sunde, lokale planteprodukter uden konserveringsmidler og med en lang holdbarhed til en pris, forbrugeren kan være med på.

– Det interessante er den magi, der opstår, når virksomheder mødes på den her måde og får mulighed for igennem sådan et støtteprojekt at komme så hurtigt igennem en produktudvikling, lære hinanden at kende og blive klar til markedet, siger Søren Lange, der gennem projektet blev tilknyttet FERM FOOD.

Hjælpen fra Erhvervshus Sydjylland ser FERM FOOD som essentiel. Allerede nu er de i gang med forhandlinger om at etablere lokale produktioner rundt omkring i verden og sigter blandt andet på at lave en fabrik i Skandinavien.

– Økonomisk har det været en stor hjælp. Derudover har vi nydt godt af den generelle sparring og muligheden for at få tilknyttet de rigtige eksperter, siger Jens Legarth, CEO, FERM FOOD. Læs om FERM FOOD.

Indhold er hentet

“Det har været helt genialt”

For den fynske iværksættervirksomhed Wavy Wonders, der har udviklet et nyt bæredygtigt tang-snack produkt, har mødet med erhvervshusene og støttemulighederne til danske virksomheder sat turbo på udviklingen.

– Gennem samarbejdet med erhvervshuset på Fyn og i Sydjylland har jeg haft mulighed for at gå fra en idé til en prototype og til et færdigt produkt og dermed komme til markedet, siger Thomas Thulesen, medstifter af Wavy Wonders.

Svendborg-virksomheden brugte SMV:Food Innovation som hjælp til prototypen.

– Det har været helt genialt. I det første program fik vi økonomisk støtte til sammen med en anden virksomhed og forskere at finde ud af, hvordan vi fik sammensat snacken med de rette ingredienser, og den kan laves i stor skala, siger Thulesen.

Dernæst SMV:Food og et samarbejde med en fødevareproducent, som arbejder i industriel skala.

– På meget kort tid er vi lykkedes med at få sat gang i produktionen, siger Thomas Thulesen, som allerede er i flere af landets specialbutikker og en række dagligvarebutikker med sin snack. Læs om Wavy Wonders.

Indhold er hentet

Digitalisering er ikke varm luft

Vadehavsbageriet i Vester Vedsted ved Ribe er så langt fra blot et lokalt bageri. Med bake-off produktion til dagligvarehandlen slås der stort brød op i det vestjyske.

Jytte Kruse, medejer af bageriet, har gennem flere år haft et ønske om at få digitaliseret tidskrævende manuelle processer.

– Vi vil have en bedre lagerstyring, så jeg kan få frigivet tid, og de data, som gennem 32 år ellers kun har været i mit hoved, kan køre uafhængigt af mig, siger Jytte Kruse.

SMV:Food kom på det rette tidspunkt. Bageriet har fået tilskud til digitaliseringen, der efter fuld implementering kommer til at rykke.

– Internt vil vi mærke, at mange af vores arbejdsgange bliver meget nemmere, og vi kan levere endnu bedre data til vores kunder. Og dem, som ønsker det, kan vi lave et digitalt dataflow med, siger Jytte Kruse. Læs om Vadehavsbageriet.

Indhold er hentet

Re-branding af hele forretningen

Hos Slagter Norlyk i Grindsted står udviklingen ikke stille. God nok lukkede den fysiske slagterbutik i Grindsted under corona, men i 15 år har de været fast leverandør til ABC Lavpris.

Nu er de i gang med at få fat i flere supermarkedskæder. Det betyder re-branding af hele virksomheden. SMV:Food og et tilskud på 75.000 kr. til en privat rådgiver var den ideelle håndsrækning.

– Vi havde brug for et nyt hovedbrand, som vi kunne gå mere bredt ud med til landets supermarkeder. Vi var låste med Norlyk-brandeet, og det skabte forvirrende kommunikation, når vi bankede på hos andre supermarkedskæder, siger Ulla Holst Møller, medejer, Slagter Norlyk.

I dag har de et nyt hovedbrand, nemlig Food Group Denmark, og under det ligger Slagter Norlyk.

– Hele branding-processen betyder, at vi i dag har klarhed over, hvem vi er, og hvor vi skal bevæge os hen. Vi er blevet klogere på, hvordan vi gør os attraktive overfor nye kunder, siger Ulla Holst Møller, som har en slagterproduktion med 40 ansatte. Læs om Slagter Norlyk.

Indhold er hentet

SMV: Food

Virksomheder i fødevarebranchen har i SMV:Food fået 50 procent af op til 90.000 kr. i tilskud til et 1:1 rådgivningsforløb med en privatrådgiver. Programmet, som har været målrettet virksomheder i Syddanmark, har haft 80 virksomheder i forløb. De har fået hjælp til alt fra eksport til markedsføring, digitalisering, salg og finansiering. Bag programmet står Erhvervshus Sydjylland, Erhvervshus Fyn, Business Esbjerg og Dansk Fødevareakademi.

Indhold er hentet

SMV Food Innovation

I SMV Food Innovation har virksomheder inden for fødevarebranchen i Syddanmark indgået i et innovationssamarbejde med en anden SMV og en vidensinstitution. Med op til 50 % i tilskud af op til 320.000 har virksomhederne i partnerskabet haft mulighed for at udvikle et nyt produkt, en service eller et koncept. Programmet har været udbudt i samarbejde mellem Erhvervshus Sydjylland, Erhvervshus Fyn, Food Innovation House samt Food & Bio Cluster.

Grib ud efter sparring

Har du brug for gratis uvildig sparring på udviklingen af din virksomhed, så kontakt vores forretningsudviklere.

Støttet af: