Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

De er på tærsklen til et verdensgennembrud

Biotek-virksomheden Fermentationexperts ved Vejen er i gang med en epokegørende udvikling af et grøntsagsprotein gennem fermentering. Kunder står allerede i kø

Indhold er hentet

Virksomheder, som har en grøn idé, eller som vil videreudvikle deres grønne planer, har gode muligheder for at hente støtte gennem SMV:Grøn.

Sådan en virksomhed er bioteknologiske Fermentationexperts ved Vejen. I den danske afdeling med 20 ansatte, er en ny fabriksenhed opført. Nu er de i gang med gennem mælkesyrefermentering at udvikle planteproteiner målrettet fødevarer.

– Vi har mere end 15 års erfaring med mælkesyrefermentering og har en række verdenspatenter på teknologien. Som de eneste i den vestlige verden har vi et mælkesyrefermenteret planteprotein, som allerede har bevist sin konkurrenceevne i dyrefoder, men nu går vi skridtet videre, siger Jens Legarth, direktør for Fermentationexperts i Danmark.

Direkte til mennesker

Virksomheden har således kastet sig ind i endnu et grønt og revolutionerende skridt gennem deres arbejde med fermentering.

– Vores hidtidige teknologi er vi nu ved at føre over i udvikling af planteproteiner målrettet mennesker. Det er epokegørende, da vi får et produkt, som ikke først skal gennem dyrene for så at blive til vores føde. Dermed kan vi mindske klimatrykket, siger Jens Legarth og nævner, at planteproteinet vil finde anvendelse i alt lige fra pesto til humus og brød.

Fordi planteproteinet til foder er konkurrencedygtigt i EU og USA ved virksomheden allerede, at det nye planteprotein vil kunne gøre det billigere for forbrugerne at købe planteprodukter. 

– Den store udfordring med planteproteiner er, at de koster det samme som animalske proteiner. Derud over er de ofte ultraforarbejdede, indeholder tilsætningsstoffer, og så mangler de alle sundhedsfordelene, som var i den oprindelige råvare. De udfordringer har vi løst, siger han og fortsætter:

– Der foreligger så mange forskningspublikationer, som dokumenterer fermenteringens gode egenskaber på sundheden. Derudover nedbryder fermenteringen alle bakterier, bl.a. coli og salmonella, og det gør, at fx brød tilsat planteproteinet kan holde sig 2-3 uger længere. På den måde kan vi reducere vi det globale madspild markant.

Indhold er hentet

Mange udviklingsmidler

For Fermentationexperts handler det om store millioninvesteringer, hver gang de sætter gang i et udviklingsprojekt som fx det nye planteprotein. Men de oplever, at det både er nemt at finde tilskud og støtte fra EU og andre fonde, ligesom universiteterne byder sig til som samarbejdspartnere.

Og hvert eneste tilskud er en stor hjælp for Fermentationexperts, påpeger Jens Legarth.

– Mange har den opfattelse, at det er udviklingsfasen, som er den dyreste. Men faktum er, at skaleringsfasen og den sidste go-to-market fase er de mest omkostningstunge.

Gennem SMV:Grøn har virksomheden fået rådgivere ind, som har kigget på netop hele skaleringsfasen.

– Med rådgiverne udefra får vi en helt afgørende second opinion på, om det er den rigtige måde, vi bevæger os fra pilotfabrik til skalering på en kommende proteinfabrik. Det giver os en stor sikkerhed omkring hele projektet, fordi vi får vished, om vi er på rette spor.

Mens Fermentationexperts står for udvikling og skalering, skal planteproteinet produceres af datterselskabet FERM FOOD. Planteproteinet bliver solgt som en proteiningrediens til fødevareproducenter, og virksomheden forventer at ramme markedet med det nye fermenterede planteprotein i år 2023. Allerede nu får de henvendelser fra fødevareproducenter, der efterspørger produktet.

For mere information om virksomhedens planteproteiner, besøg www.ferm-food.comÅbner link i ny fane

Indhold er hentet

Søg nu om SMV:Grøn

SMV:Grøn åbner for en ny ansøgningsrunde i perioden 12.-16. september 2022. Er du nysgerrig, så kontakt vores projektleder Peter Lind, og bliv klogere på dine muligheder.

Indhold er hentet

2 forskellige grønne puljer

SMV:Grøn – Voucher 1

Få 50.000 kr. i støtte til at videreudvikle din grønne idé. Til dig, som er klar til at tage de første grønne skridt.

SMV: Grøn – Voucher 2

Få 150.000 kr. i støtte til at videreudvikle din grønne plan. En pulje til dig, hvis virksomhed allerede har en grøn profil, og som nu har ambitioner om at løfte sig til næste grønne niveau.

Læs mere om de to puljerÅbner link i ny fane