Ejerskiftet lykkedes på målstregen

10.10.2019

Brødrene Jørgen og Jens Erik Platz vidste godt, at klokken havde slået fem minutter i tolv for salg af deres familieejede karosserifabrik i Haderslev. De fik akkurat rakt ud efter hjælp i tide og endte med et succesfuldt salg til SAWO A/S

De to brødre, Jørgen og Jens Erik Platz, taler på det nærmeste i kor, når de bliver spurgt til et godt råd til andre virksomhedsejere, som går med tanker om ejer- eller generationsskifte.

– forbered det i god tid, og få hjælp af nogen, som har forstand på det!

Jørgen og Jens Erik Platz, der er 2. generation i den familieejede virksomhed Brdr. Platz Karosserifabrik A/S og handelsvirksomheden BP Trailer på samme adresse, lykkedes i 2018 med et salg af karosserifabrikken til SAWO A/S.

De erkender i dag, at de skulle have søgt sparring og gode råd langt tidligere i processen. Først i 2016 tog de fat i Allan Clausen, forretningsudvikler i Erhvervshus Sydjylland.

- Jeg var på det tidspunkt 59 år og Jens Erik 61 år. Vi havde gennem nogle år snakket om, at der ville komme et tidspunkt, hvor vi skulle trække os tilbage, men vi fik aldrig rigtig gjort noget ved det, siger Jørgen Platz.

Tæt på foræring

Haderslev-brødrene opererer inden for en branche, der var blevet hårdt ramt af finanskrisen og som kæmpede med efterdønningerne helt frem til 2016. Derfor var de også mere eller mindre klar til at forære virksomheden væk. Lige indtil de mødte Allan Clausen.

- Det vigtigste for os var ikke, at vi kom derfra med en masse penge på lommen. Men vi kunne ikke udholde at se vores virksomhed lukke og vores næsten 20 medarbejdere stå uden job, siger Jens Erik Platz.

Klargøring til salg

For dem var det helt afgørende, at de fik råd og vejledning til forberedelse af salget. Brødrene havde et glimrende overblik over virksomheden og dens økonomi, lagerbeholdning osv. Men meget var viden i deres hoveder og ikke noget, som lå på skrift. Det blev der ændret på.

- Vi fik nu lavet kvartalsregnskaber og nedfældet overblik over lagerbeholdning, igangværende arbejder osv. Det betød, at vi overfor en potentiel køber kunne dokumentere økonomien i virksomheden, siger Jens Erik Platz og fremhæver betydningen af at have adgang til uvildig rådgivning fra Erhvervshus Sydjylland.

- For os havde det en stor værdi, at vi vidste, at Allan var uvildig. Han skulle ikke sælge os noget eller hente nogen fortjeneste, men kunne blot bidrage med en masse viden, siger Jens Erik Platz og fortsætter:

- Det var en kæmpe inspiration for os. Det var et rum, hvor vi kunne tale åbent om det hele. Også om de mere bløde ting og det hårde i at skulle sælge sin virksomhed. Vi havde et stort ønske om, at den kultur, som vi havde skabt kunne få lov at fortsætte.

SAWO A/S slog til

Missionen lykkedes. En privat rådgiver fra Kapitalbørsen, der er specialister i salg af SMV’er, blev hentet ind og fik lavet et indbydende salgsprospekt, sideløbende med, at Allan Clausen leverede sparring i processen, bl.a. i forhold til værdiansættelsen og søgning af relevante købsemner.

Sawo A/S slog til.

– Brdr. Platz er rigtig gode til nogle typer af opbygninger, hvor Sawo ikke selv er så stærke. De er rigtig gode til skræddersyede løsninger. Det er en udvidelse af vores forretningsområde, som vi længe har ønsket, udtalte Ivan Chrost, Sawo-direktør til medierne i forbindelse med overtagelsen.

Med overtagelsen fulgte samtlige medarbejdere og også Jørgen Platz, der i en overgangsperiode sikrer, at den mangeårige viden og kultur, som er skabt i Platz, lever videre i Sawo.

Klar til næste salg

Jens Erik Platz driver fortsat BP Trailer, som fysisk er placeret på samme adresse som Sawo-virksomheden. På hans kontor hænger en stor vindernummerplade med skriften ”ÅRETS OPBYGNING 2019”. Prisen blev givet på Transportmessen 2019 i Herning til BP Trailer for udvikling af en påhængsvogn, der med fjernstyrede styrbare aksler formår at ”køre sidelæns som en krabbe”.

Samtidig med, at Jens Erik Platz fortsat løber stærkt for at betjene kunder, så er han godt i gang med næste step – salget af BP Trailer.

- Jeg er ved at afsøge markedet for ham, som skal overtage. Nu ved vi, hvordan vi skaber et succesfuldt ejerskifte, og det er samtidigt noget helt andet at sælge en handelsvirksomhed end en fabrik, siger Jens Erik Platz.

Vil du høre mere om ejer- og generationsskifte?

Kontakt Allan, som kan hjælpe din virksomhed

Allan Clausen

Allan Clausen

Speciale: Kapitalfremskaffelse, økonomistyring, generationsskifte

Se fuld profil