Godt produktdesign er (måske) ikke det du tror

Design er ikke kun for B2C og forbrugerne. En godt gennemtænkt designproces kan give væsentlige konkurrencefordele i B2B. Det ved de hos Pers Group, der tog en industriel designer med på holdet i en kort proces.

Af forretningsudvikler Jesper Holst-Egede

Erhvervshus Sydjyllands kunde Pers Group i Vejle fremstiller maskiner til en industri, der traditionelt gemmer maskinerne lidt af vejen. Polering og afgratning af støbte emner er en larmende proces, der ofte har været forvist til baglokaler, hvor larmende og svinende maskiner ikke forstyrrede de ansatte.

Men blandt kunderne kunne Pers Group se en tendens til at der kommer flere rene hænder i værkstederne hos kunderne. Derfor opstod ønsket om at fremstille nye maskiner med en designlinje, der kunne tåle at blive set og hørt i åbne værksteder fremfor at blive gemt af vejen i et baglokale.

I virksomheden stod det klart, at det krævede kræfter udefra, og en industriel designer blev inviteret inden for. Ønsket var en simpel løsning, der kunne give konkurrencefordele.

Design til slutbrugeren

Det første møde med designeren gav et klart svar: Det er altid mennesket og brugeren af produktet/maskinen, der skal sættes først. Det viste sig hurtigt, at det kunne lade sig gøre at forene ønskerne.

For Pers Group var det uvant at tage højde for slutbrugeren, men det viste sig hurtigt at give fordele. Designeren havde én fast linje i sit design med udgangspunkt i mennesket, der skal bruge maskinen. Det betød bl.a., at maskinen blev udformet, så arbejdshøjden kunne indstilles til operatørens højde.

Virksomheden havde det fulde overblik over maskinens funktion, mens designeren bidrog med sin store indsigt i udviklingsprocessens forskellige trin. Derfor var processen grundig, men kun en enkelt gang besøgte designeren virksomheden. Resten af processen foregik over Skype, telefonen eller ved at tegninger blev sendt frem og tilbage på mail. Forløbet var kort og særdeles effektivt forløb. På knap to måneder fik virksomheden og designeren skabt en prototype, der blev vist med succes på en messe.

Anbefalingen fra Pers Group er helt entydig: Vær ikke bange for at tage en industriel designer med på råd.

Hvis du skal arbejde med en designer, skal du være opmærksom på, at:

  • der er fuld opbakning fra ledelsen
  • der sker en klar forventningsafstemning om budget og deadline
  • brugeren af produktet/maskinen bliver inddraget.

Rundt om Pers Group

Pers Group fremstiller kemiske, tekniske og procesløsninger til industrien. Pers Group sælger og fremstiller bl.a. procesudstyr til vibrationsafgratning og polering i både Danmark og udlandet.

Pers Group ligger i Vejle og beskæftiger 15 medarbejdere. Virksomheden blev stiftet for 50 år siden af Georg Pers.

lysblaa_streg

Sidst opdateret: 05.03.2019