Køb en virksomhed, og sig farvel til lønmodtager-livet

10.10.2019

Drømmer du om at springe ud som selvstændig, behøver du ikke bygge det hele op fra bunden. Stephan Scheelke fra Løgumkloster overvejer at købe en virksomhed i stedet for at fortsætte sin erhvervskarriere som lønmodtager. Og det behøver ikke kræve millioner på lommen.

Mange drømmer om det selvstændige liv og går med en iværksætter i maven. Men samtidig mangler de den gode idé, eller er måske bekymrede for, om de kan sparke det hele i gang fra bunden.

Men der er også en anden mulighed. Du kan købe en virksomhed.

Netop dén overvejelse går 54-årige Stephan Scheelke fra Løgumkloster med. Han er lige stoppet i sit faste job efter en lang erhvervskarriere i det private, bl.a. som salgschef og i direktørstillinger. For at blive klogere på ideen om at købe en virksomhed troppede han forleden op til en masterclass om emnet i Erhvervshus Sydjylland.

- Jeg har ikke en million på lommen, men det er blevet tydeligt for mig, at der er mange finansieringsmuligheder, så det måske sagtens kan vise sig muligt, siger Stephan Scheelke, der bl.a. bed mærke i, at revisorer, advokater og finansieringseksperter talte om finansieringsmodellen earn out, hvor sælger fortsat er tilknyttet og modtager et beløb over en årrække.

For ham er der imidlertid to centrale forhold, som skal afklares, inden han træffer sin beslutning.

- Jeg skal have gjort endeligt op med mig selv, om jeg tør løbe risikoen ved at blive selvstændig. På den anden side, stiller jeg også mig selv spørgsmålet, om jeg skal blive ved med at knokle for andre end mig selv.

Lokal erhvervskonsulent trak

Det skønnes, at omkring 3.400 virksomheder i Syddanmark står overfor et ejer- eller generationsskifte inden for de kommende 10 år. Stephan Scheelke blev lokket med til masteclass-seancen i Erhvervshus Sydjylland af Carsten Borg, erhvervskonsulent i Tønder Erhvervsråd.

- For mange kan det være mere økonomisk fordelagtigt at overtage en eksisterende virksomhed med et godt kundegrundlag end at starte fra nul, siger Carsten Borg og glæder sig over, at der i Sydjylland laves sådanne arrangementer.

virk-koeb2

Hele vejen rundt

Ved workshoppen bidrog Hejm Vilsgaard Advokater, Revisionsfirmaet BDO, Vækstfonden og Erhvervshus Sydjylland med viden til det gode virksomhedskøb.

Pernille Puck, erhvervskundechef i Vækstfonden, lagde ikke skjul på, at hun som udgangspunkt er positivt indstillet, når købere henvender sig med henblik på finansiering.

- Det er måske mindre risikofyldt at købe virksomhed frem for at starte op selv. Vores tal viser en årlig vækst i omsætning på 7 procent for de virksomhedskøb, som vi medfinansierer, sagde erhvervskundechefen, som lægger meget vægt på et kompetent ledelsesteam, når hun skal vurdere en køber:

- Den ledelsesmæssige erfaring og branchekendskab er vigtige faktorer, når jeg kigger på en køber.

Allan Clausen, forretningsudvikler i Erhvervshus Sydjylland og speciale i ejer- og generationsskifte gjorde det tydeligt for tilhørerne, hvad der er opskriften på succes.

- Den grundige forberedelse, det at komme hele vejen rundt om virksomheden og få vendt alle hjørner af overtagelsen, skaber forudsætningen for et godt salg og køb, siger Allan Clausen og henviser til værktøjet ”Væksthjulet” og de 12 skridt for sælger og køber ved ejerskifte