”Tænd flammen i øjnene på dine ansatte”

22.01.2020

STAFETTEN: Martin Sunddal er stifter og medejer af Flammen-restauranterne. I et svært marked kom han sammen med sin familie med et nyt koncept, men mødte mange forhindringer på vej mod at blive en kæde.

Martin Sunddal er typen, der virker til at blive motiveret af modgangen og udfordringerne. Sammen med sin familie ejer han restaurantkæden Flammen som på 10 år er vokset fra en til seksten restauranter og millionoverskud. Men var ved at gå galt allerede i opstarten. Bankerne sagde nej tak til at stille en kassekredit til rådighed, og finanskrisen var på sit absolut højeste, da de ville i gang i 2009. Markedet for restauranter var mættet, men der brændte en flamme i det sønderjyske, og det skulle vise sig, at det var nok.

- Bankkasserne var limet til, men vi er ret fandenivoldske i min familie, og vi troede virkelig på, at vi havde et koncept, som kunne fungere. Folk kom jo langvejs fra til Fole, hvor mine forældres kro lå – og de kom ikke kun fra byen Fole, hvor der kun bor lidt over 200 mennesker. Til sidst var det en gammel forbindelse i Frøs Sparekasse, som sikrede en mindre kassekredit, og nu kunne vi gå i gang i Kolding, forklarer Martin.

Åbnede i november ’09

Nu blev et gammelt garageanlæg indrettet med brugt køkkenudstyr, som lige akkurat kunne fungere, og lige så snart, der var penge i kassen, blev der købt nyere udstyr. Det begyndte godt.

- Vi kom med noget, som ikke var set før. Selv om ordet buffet var slidt, så kom vi med en service og en oplevelse, som dengang var bedre end konkurrenternes. Det var udskåret kød i stedet for sammenkogte retter, forklarer han.

- Jeg kan huske, at jeg allerede efter en månedstid fortalte en kammerat, at jeg troede på, at det kunne blive rigtigt stort. Der havde jeg ilden i øjnene. Men vi var lige ved at smide det hele på gulvet igen i 2011, da vi åbnede i Odense.

Familien besluttede at udvide med en restaurant i Odense, og den blev med 480 pladser noget af det største, man havde set i branchen på det tidspunkt. Martin stod som familiens håndværker for byggeriet, men inden byggeriet var halvvejs, var kassekreditten glødende rød igen.

- Jeg nåede at tænkte ”hvad har vi gang i?” Vi havde lige fået ro på med den første restaurant i Kolding, og nu var vi ved at gældsætte os endnu dybere. Folk troede ikke på det, men vi havde fulde huse fra start som i Kolding. Det gav bare endnu mere ild i øjnene og tro på, at vi kunne nå de ti restauranter, som vi drømte om.

Odense blev også en succes

De nåede de ti, og de nåede også femten. Martin Sunddal fortæller, hvordan de hele tiden opdagede nye udfordringer, mens virksomheden voksede og voksede.

- Jeg er ikke uddannet til ledelse eller HR; jeg er smed. Vi har måttet lære det hele henad vejen og erkende, hvad vi ikke vidste nok om. Vi skal blive bedre til at holde fokus, når forretningen vokser sig større. Vi skal fortsat gøre folk gladere, end da de kom, forklarer han.

Men jo flere restauranter, der kom til, jo sværere blev det at holde overblikket og fokus. Derfor hyrede virksomheden en direktør med erfaring fra Jysk, Ilva og Idémøbler, som kunne ensrette kæden og sikre kvaliteten på tværs.

Det har blandt andet betydet, at Martin har fået et skarpere fokus på sine opgaver.

- Jeg har fået vores tyske restaurant som pilotprojekt, og nu skal jeg koncentrere mig om den. Vi har stor tilfredshed dernede, men er udfordret på nogle af de samme ting, som da vi begyndte i Kolding og Odense, siger han.

- Nu har vi en ung knægt på 25 år til at lede restauranten, og hvis han gør det godt, så får han sin egen franchise dernede. Det er det, jeg er god til. Jeg kan sætte noget ild i øjnene på de mennesker, jeg arbejder med, og så kan mange flere ting lade sig gøre.

Klar med nye restauranter i 2020

Flammen begyndte med en restaurant i slutningen af 2009 i Kolding, og i 2011 åbnede Flammen i Odense i en meget større restaurant i Odense med plads til 480 spisende gæster. Siden gik det stærkt op til 15 restauranter i Danmark og en enkelt i Tyskland, som kæden har i dag, og der er flere på tegnebrættet i 2020.