”Iværksætterindsatsen må ikke blive for akademisk”

24.10.2019

STAFETTEN: Ulrik Kragh, direktør Udvikling Vejen, er bekymret for, at vi glemmer de dygtige sydjyske iværksættere, som har brug for en anden type service end iværksættere i landets store uddannelsesbyer.

Der er milevid forskel på iværksættere og iværksætterkulturer i landets studiebyer og i mere tyndt befolkede landområder som Sydjylland. Derfor råber Ulrik Kragh, direktør i Udvikling Vejen, også vagt i gevær i forhold til den nationale strategi for iværksættere.

- Der er en tendens til, at iværksætterindsatsen i Danmark retter sig mod vækstiværksættere, som eksempelvis udspringer af FN’s Verdensmål, eller arbejder med digitale forretningsmodeller og højteknologi. Det er iværksættere, som der er mange af i studiebyerne, siger Ulrik Kragh og fortsætter:

- Men vi har også iværksættere – særligt i vores område – som udspringer af håndværk og industri. Det er mindst lige så vigtigt, at vi yder en service til dem, og står klar med de tilbud, som de har brug for.

Det direkte møde

Ulrik Kragh slår ned på en mulig akademisering af iværksætterrådgivningen, nemlig den nye Virksomhedsguiden.dk, som er en samlet portal med al tænkelig viden til iværksættere.

- Der er intet forkert i Virksomhedsguiden og ambitionerne om en samlet indgang, som iværksættere kan tilgå 24/7. Men vi må ikke glemme, at der er mange iværksættere, som søger viden på en anden måde, fx gennem den direkte og mundtlige dialog.

I Vejen Kommune er der ligesom mange andre steder i landet en stor andel af iværksættere, som skaber håndværks- og industrivirksomheder.

- Er du opflasket i den akademiske verden, så er du vant til at læse dig til alt, og så er det ikke vanskeligt at hente viden på digitale platforme. Men er du en super dygtig tømrersvend, som vil starte eget snedkerværksted, er det ofte en mere praksisnær vejledning, du har brug for, siger erhvervsdirektøren.

De er livsnødvendige

Derfor har han også en klar opfordring til, hvordan erhvervsfremmen skal angribes i de kommende år.

- Det er helt fint, at vi satser på vækstiværksættere, som er født globale og er skalerbare, men vi må ikke ligge alle æggene i den samme kurv, for så glemmer de andre iværksættere, der er mindst lige så vigtige for samfundsudviklingen.