Smagen af svære tider

03.05.2020

Mona Nissen Bach hjælper sydjyske fødevarevirksomheder med udvikling og vækst i sit virke som projektleder i Erhvervshus Sydjylland. Som tidligere succesuld restauratør trækker hun på sine egne erfaringer og knowhow til at vejlede fødevarevirksomheder gennem corona-krisen.

Selv om Erhvervshus Sydjyllands fødevareekspert er optaget af vækst og udvikling, har hun faktisk også erfaring med langsom udvikling og røde tal, som tidligere ejer af restaurant Under Broen i Hvide Sande. Her vendte hun dog igennem det første år de røde tal til overskud og vækst. Da Mona Nissen Bach solgte restauranten i 2016 for at hoppe på Erhvervshus Sydjyllands team af specialister, var det med et farvel til 35 ansatte og en velsmurt driftsmaskine.

Nedlukningen af Danmark påvirker hele det danske erhvervsliv og ikke mindst fødevarebranchen. Mona er trukket i krise-arbejdstøjet, og med en fyldt værktøjskasse guider hun dagligt fødevarevirksomheder igennem krisetid og udfordringer i erhvervshusets corona-beredskab. Alligevel ser hun frem mod til en lysere tid med udvikling og vækst.

Hvordan oplever du din kontakt med fødevarevirksomheder, der ønsker krisehåndtering i disse corona-tider?

”Jeg oplever, at de er meget frustrerede. Derudover er de i tvivl om kompensationspakkerne, og hvordan de kan navigere deres virksomheder igennem dem. Regeringens hjælpepakker er rigtig gode, men faktum er, at de ikke gør virksomhederne helt skadesløs. Uanset om virksomhederne får en kompensation eller ikke, så vil de stadig lide et tab under corona-krisen. Jeg møder flere fødevarevirksomheder, som fravælger brugen af hjælpepakkerne, da de ikke er dækkende nok, når virksomheden fx har højtlønnede medarbejdere. I stedet må de desværre opsige medarbejdere.

Hjælpepakkerne kommer med nogle krav, som ikke kan mødes af alle fødevarevirksomheder. For at få lønkompensation, skal det fx mindst være 30 procent af medarbejderne, der sendes hjem. Men måske er det kun 20 procent, som er til overs under krisen. For dem er det pest eller kolera. Enten sidder de med en dyr regning, som de selv betaler, eller er de nødsaget til at afskedige medarbejdere. De taber penge, hvis de søger pakkerne, og de taber også penge, hvis de ikke søger dem”.

Hvad bekymrer fødevarevirksomhederne i forbindelse med corona-krisen?

”De har lige nu kniven for struben og er dybt bekymrede for hele deres eksistens og stiller oftest sig selv spørgsmålet om, hvorvidt de overhovedet overlever corona-krisen. Mange restauratører er bekymrede for, om de kan indhente den tabte omsætning for de foregående uger, når Danmark genåbner.

Derudover er virksomhedsejere ikke kun bange for at gå konkurs og miste omsætning og virksomhed. De har også en reel bekymring for deres ansatte, som står til at miste deres arbejdsplads”.

Hvordan ser fremtiden ud for fødevarevirksomhederne - hvad skal der til for at sætte gang i udviklingen, efter Corona-skyen har lagt sig?

”Jeg vil opfordre virksomhederne til at bruge denne tid, hvor hverdagen måske ikke er så styret af drifts-mode, til at tænke på udvikling. Jeg er godt klar over, at det kan virke totalt hul i hovedet at bede virksomheder om det nu, hvor vi er midt i en lands- og verdensdækkende krise. Men vi ser frem mod en ny virkelighed efter krisen, som virksomhederne allerede nu bør forholde sig strategisk til. Hvordan agter de at tackle det og leve videre, efter corona-krisen? Det bedste svar er nok at kigge på udviklingsmulighederne.

Min erfaring siger mig også, at de henter stort udbytte af at få adgang til specialiseret ekspertise. Fødevarevirksomheder er ofte drevet af stærke fagfolk med passion for deres specifikke område. Men i områder som ledelse, markedsføring, salg, eksport, digitalisering osv. får de klart et udbytte ved at samarbejde med specialister. I erhvervsfremmesystemet er der økonomiske og faglige tilskud, som virkelig kan sætte gang i fødevarevirksomheders udvikling, og de tilskudsmuligheder er også eksisterende efter Corona-støvet har lagt sig.”

Fakta

Erhvervshusets tilskudsprogrammer

Erhvervshus Sydjylland er operatør på en række tilskudsprogrammer, hvor centrale midler fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viderebringes til sydjyske virksomheder med udgangspunkt i virksomhedernes og regionens behov for udvikling og vækst.

Fødevareprogrammer har en særlig prioritet pga. regionens stærke position på det område. Et eksempel er Spirende Fødevareoplevelser, der giver virksomheder økonomisk tilskud til udvikling.

På trapperne er der to nye fødevareprogrammer.

Michael Møller og Pure Food Europe reddede 1,5 tons fødevarelager med fem nye tiltag.

Læs om Michaels fem tiltag og opfordring til fødevarevirksomheder her