Rakte ud efter hjælp og genstartede firmaet

12.11.2020

En pulje penge fra CoronaGenstart har gjort en forskel hos forpagterne af Kruså Camping. De var presset i bund, og det truede drømmen om en dag at eje sin egen campingplads. Vi har besøgt dem i Kruså.

heidi_jesper_close

Vi er på camping tæt ved den tyske grænse, hvor Heidi Laumann og Jesper Thomasen forpagter en campingplads. Men faktisk bliver man lidt snydt udefra, hvor pladsen ligger ved siden af en benzintank. Pladsen indeholder mere end ved første øjekast. 400 pladser, skovområder, shelters og campinghytter.

- Det har været vores drøm at have en campingplads, men vi var tæt ved at dreje nøglen om, da corona-krisen kom, fortæller Heidi, som sammen med sin mand Jesper begyndte på at forpagte pladsen i april 2019. Et år efter kradsede corona-krisen.

På samme tidspunkt stod Erhvervshus Sydjylland med en ekstraordinær pulje, CoronaGenstart, som skulle hjælpe trængte erhverv. Turismen er ikke et af de områder, som erhvervshuset normalt beskæftiger sig så meget med, og derfor blev de spurgt om de havde nogle virksomheder, der ville have gavn af puljen. Det havde Business Aabenraa.

Erhvervshus Sydjylland kom med

Derfor kom de to organisationer på fællesbesøg i april 2020.

Her deltog Per Rask og Rolf Hansen fra Erhvervshus Sydjylland og direktør fra Business Aabenraa, Helle Malene Kjølsen Olsen:

- Da vi besøgte stedet havde corona-krisen lukket grænserne, og vi lyttede til udfordringerne fra Heidi og Jesper, fortæller Helle.

- Vi ledte efter, hvor vi kunne gøre en forskel med midler og hjælp, og det her er ret godt eksempel på samspillet i erhvervsfremmesystemet. Vi hjælper jo tilsammen en virksomhed, fordi vi har det lokale kendskab og kontakt, og erhvervshuset sad med finansiering og viden.

Business Aabenraa fandt rådgivere

Fællesbesøget betød, at Kruså Camping fik tildelt midler til en ekstern rådgiver. Business Aabenraa fandt flere egnede kandidater, som kunne hjælpe med at skaffe et bedre overblik over økonomien. De to forpagtere valgte den selvstændige rådgiver Pernille Puck.

- Heidi og Jesper skulle have overblik over økonomien og en grundlæggende forståelse for ledelsesinformationer, og det krævede også noget sidemandsoplæring og ændrede rutiner, fortæller Pernille Puck.

- Jeg har lært dem nogle effektive arbejdsgange, som samtidig giver dem det nødvendige overblik, som giver dem mulighed for at træffe bedre beslutninger.

Fandt tid midt i den travleste periode

Pernille Puck besøgte campingpladsen fra juni til september, som er den travleste periode på en campingplads – selv under en coronakrise. Heidi og Jesper havde med andre ord rigeligt at se til, da de også byggede en ny pool på pladsen, som mange gæster havde efterspurgt.

- Vi havde ikke tiden, men vi fandt den. Det her skulle der styr på, fordi det var stressende for mig, at der ikke var overblik. Når man ikke kan se, hvad man har tjent af penge, så bliver det for svært, fortæller Heidi, som primært er den, som tager sig af økonomien.

- Pernille var supergod, og jeg tror ikke, at vi havde stået her med et smil eller som forpagtere af en campingplads, hvis vi ikke havde fået hjælp.

Rådgivning faldt på et tørt sted

Oprindeligt er Heidi Laumann uddannet blomsterdekoratør, mens hendes mand Jesper Thomasen er tømrer, og derfor har økonomi ikke været noget, de skulle håndtere i større grad. Men de var ivrige campister, da de i april 2019 kastede sig ud i at forpagte pladsen ved Kruså.

- Nu har vi fået overblik, og vi kan drømme, fortæller Jesper, og vi vil realistisk kunne vurdere, om vi kan købe pladsen på sigt. Det kunne vi slet ikke før. Der kunne jeg bare se på min kone, at det her gik hende for meget på, og derfor skulle der ske noget. Nu har vi fået luft til at turde drømme igen.

hytterne

En af drømmene er at bygge flere campinghytter ligesom der helt ude i hjørnerne altid er noget, der trænger til en kærlig hånd.

- Det giver først mening, når vi er ejere af pladsen, fordi ellers kommer det ikke os til gavn. Vi byggede den nye pool for vores depositum, og ellers venter vi til, at vi ejer pladsen, siger Jesper.

Og her spillede Penille Pucks rådgivning en afgørende rolle. Uden coaching og den pædagogiske gennemgang af økonomien, så ville Jesper og Heidi ikke vide, om de tjente nok til, at de kunne overtage – og det ville i den grad gøre mødet med banken umuligt.

- Pernille hjalp i første omgang fra at lukke, og nu også til at vi realistisk kan vurdere vores indtjening, vores økonomi og forklare banken, hvordan vores drømme og økonomi kommer til at hænge sammen, supplerer Heidi.

shelters