Ny leder? Få bedre resultater med en god overgang

11.06.2020

Alle virksomheder skal før eller siden skifte leder og der forefindes flere muligheder for at finde rådgivning omkring tiden før lederskiftet. Vi har set nærmere på et udviklingsforløb, som hjælper virksomheder igennem processen.

Hvis en virksomhed skal komme godt ud på den anden side af et lederskifte, skal tiden før, under og efter have opmærksomhed. Det visererfaringerne fra udviklingsforløbet ReThink the Future.

Tanken bag forløbet er at benytte lederskiftet som en mulighed: Den nye leder skal ikke kun sættes ind i virksomhedens situation, men også at komme det berømte spadestik dybere. I et tæt samarbejde mellem den nye og den afgående leder kommer man i forløbet til at se på, hvilke muligheder fremtiden byder på.

Større tryghed for den afgående

Den afgående leder oplever en større tryghed i overgangen og den nye leder får mulighed for at sætte sit præg på virksomheden gennem udviklingsforløbet. På den måde sættes en retning, som passer til kundegruppe og medarbejdere. Processen sikrer, at der tages højde for virksomhedens historie og samtidig kan den nye leder bringe sine kompetencer i spil.

Torben Jensen Lorentzen fra Tegnestuen Mejeriet er af dem, som har deltaget, og han siger om forløbet:

- Gennem forløbet har jeg fået en øget bevidsthed og indblik i virksomheden, hvilket er enormt vigtigt, når jeg skal være med til at tegne firmaet. Derudover har jeg fået en masse værktøjer, som jeg kan omdanne til mit brug.

De værktøjer kan bruges til at diagnosticere virksomhedens udfordringer og få øje på nye vækstmuligheder. Derudover viser erfaringerne fra ReThink the Future, at resultaterne bliver bedre, hvis der er defineret et mål, lavet en langsigtet udviklingsplan og ikke mindst, følges op på implementeringen af planen.

Skarpere prioritering og overblik

Det foregår igennem fire intensive workshops, hvor virksomhederne møder 3-5 andre virksomheder i lignende situationer. Forløbet åbner op for en konstruktiv dialog mellem ny og gammel leder, og det er noget, som virker, hvis man spørger tidligere deltagere, f.eks. Bo Hvid Mikkelsen, administrerende direktør i Chem-Tec Plating A/S:

- Vi fik et godt overblik over virksomhedens udfordringer og muligheder og blev skarpe på, hvorledes der skulle prioriteres. Det har betydet væsentlig forbedret indtjening og en spændende udvikling.