Mød den eneste jyske kommune på Fyn

06.06.2019

Niels Christian Hammelev har siddet på posten som erhvervschef hos Middelfart Erhvervscenter i over 15 år. Hvordan er det at være chef i en kommune, der ser ud over broer og geografiske skel? Og hvordan forsvarer man sit valg om at gå til Jylland, når landkortet siger Fyn?

Mange virksomheder trækker en geografisk streg i sandet, når firmabilen krydser en bro. Os på den ene side af vandet, og dem på den anden. Men sådan forholder det sig ikke for Niels Christian Hammelev, der er erhvervschef i Middelfart Erhvervscenter på femtende år.

Jeg plejer at sige, at vi er den eneste jyske kommune, der ligger på Fyn – hele vores erhvervsliv og arbejdskraft udspringer naturligt fra Jylland, siger Niels Christian Hammelev og fortsætter:

- Vi har et langvarigt forholdt til Trekantsområdet, så det har slet ikke været oppe at vende, at vi skulle se den anden vej ved valget af Erhvervshus Sydjylland. Når det er sagt, så har vi også et fortrinligt samarbejde med Fyn om alt, hvad der foregår her.

Mødes på midten

Niels Christian Hammelev er ikke bange for at udfordre den traditionelle forståelse af de danske skillelinjer.

- Når vi opdeler imellem Fyn og Jylland, så er det mere historisk og kulturelt forankret end erhvervsmæssigt. I erhvervslivet er vi ligeglade med, om der er en bro, og vi er en helt naturlig del af både Trekantområdet og Fyn.

Pessimismen har trange kår

Niels Christian Hammelev har kunnet se, hvordan Middelfart Kommune gennem årene har udviklet sig fra at være en bosætningskommune til at være en erhvervskommune i sprudlende vækst. Kommunen ligger på en fjerdeplads i 2019 i DI’s undersøgelse af erhvervsklimaet. Kommunen har haft en befolkningstilvækst i 2019 på over 360 borgere og der er kommet 16 procent flere industriarbejdspladser i løbet af få år.

- Vi er privilegerede. Vi har en central placering og gode rammebetingelser, hvad angår natur, politik og tilgængelighed af arbejdskraft, lyder forklaringen fra Niels Christian Hammelev, der da også har sin helt egen måde at sætte ord på den positive stemning ved Lillebælt:

- Pessimismen har altid haft trange kår i Middelfart. Det er vel en pæn jysk måde at sige det på, smiler han.

Men også alarmklokker

Ligesom mange andre byer i Danmark har Middelfart dog også sine erhvervsmæssige udfordringer. Den markante ændring i danskernes forbrugsvaner med online-indkøb betyder, at det lokale butiksliv er ude i en hård kamp. Butikker kommer til at stå tomme i bybilledet. Det håber Niels Christian Hammelev at være med til at ændre på.

- Det er vigtigt for Middelfart, at vi finder ud af, hvordan vi bevarer midtbyen; vi skal have mere restauration og kultur, der skal bruges som samlingspunkt og til at udfylde de tomme pladser. Derudover kan vi kun håbe, at forbrugsmønstrene igen vil ændre sig, og vi også vil søge mod butikkerne og den lokale service, når vi skal handle.