Sønderborg Vækstråd: ”Vi er heldige i Sydjylland”

25.09.2019

Hvordan går det med den lokale erhvervsfremme i ’År 1’ efter den nye erhvervsfremmelov? Vi har været en tur i Sønderborg og taget temperaturen på den lokale indsats. Det blev til et lille interview med direktøren for Sønderborg Vækstråd, Michael Hamann.

Hvad rører der sig lige nu hos virksomhederne i jeres område?

”Indtrykket er stadig, at det går ret godt efter nogle år med rigtigt meget fart på. Virksomhederne har generelt travlt, og vi har indtryk af, at markederne stadig er godt oppe i gear. Det går måske ikke helt så stærkt som de sidste par år, men den overordnede stemning er stadig positiv. Skal vi lede efter ændrede signaler, er manglen på arbejdskraft måske ikke længere helt så udtalt, som den har været. Sidste år stod det allerøverst på dagsordenen hos mange virksomheder. Nu hører vi det ikke helt så meget om det, når vi er ude.”

Hvad er jeres fokus i Sønderborg Vækstråd for at kunne hjælpe virksomhederne bedst muligt?

”Der er især to ting, som vi har fokus på lige nu. Den første er FN’s Verdensmål. Verdensmålene er faktisk et rigtigt godt redskab til at gøre bæredygtighed nærværende i den enkelte virksomhed. I bund og grund handler det om at drive virksomhederne ud fra sund fornuft og ordentlighed. På den måde får vi vendt erhvervslivet fra at være et problem til at være en del af løsningen, når vi snakker bæredygtighed.”

”Den anden ting, vi fokuserer på, er digitalisering. Der er stadig et kæmpe potentiale at høste ved at sætte strøm til flere dele af virksomhedernes værdikæder. Det gælder både på salgssiden i form af e-handel, hjemmesider og sociale medier og på produktionssiden i form af automatisering og robotics.”

Hvad er jeres foreløbige konklusion efter at have arbejdet under den nye erhvervsfremmelov siden 1. januar?

”Jeg synes, vi har været heldige i Sydjylland, fordi vi har fået mulighed for at bygge det hele fra grunden med et helt nyt erhvervshus. Det har givet et enormt positivt afsæt og en stemning af, at vi nok skal få det til at fungere ved at løfte i flok. Dér synes jeg, vi har en fordel i forhold til de andre regioner, hvor man har skullet tænke nyt i nogle gamle rammer, der var der i forvejen. Det er nok sværere. Vi oplever kun godt samarbejde og positiv energi.”

”Udfordringen for os i den lokale erhvervsservice er, at den nye erhvervsfremmelov overfor kommunerne blev præsenteret som en spareøvelse. Det kan give problemer, hvis vi skal fortsætte med at levere de samme ydelser lokalt, samtidig med at en del af vores midler ryger i en fælles pulje på tværs af kommunerne. Vi har stadig også brug for at have en kritisk masse i den lokale service for at kunne være effektive.”

Hvad ser du foran jer i Sønderborg Vækstråd, hvis du kigger et par år frem i tiden?

”De to fokusområder, jeg nævnte før, bliver ved med at være der. Derudover kommer vi også til at bruge kræfter på at understøtte Sønderborgs store satsning på at være kompetencecenter for industriel elektronik og mekatronik. Vi er allerede på landkortet som en af landets førende industrikommuner, men det bliver afgørende for os, at vi videreudvikler den profil og hele tiden skarpsliber den i forhold til fremtiden.”

Sønderborg Vækstråd

 

  • Hovedsageligt kommunalt finansieret erhvervsservice med en medlemsdel, der omfatter 200 virksomheder

  • Gennemfører cirka 200 vejledninger om året

  • 7 ansatte

Bestyrelsen har 8 medlemmer, der er valgt for fire år ad gangen