”Den nye Pasteur” fra Aalborg er årets klimaiværksætter

10.09.2020

I et felt af seks skarpe finalister trak virksomheden Lyras det længste strå, da landets seks erhvervshuse for første gang dystede om at levere ”Årets klimaiværksætter”. Med titlen følger 250.000 kr. fra Middelfart Sparekasse til den fortsatte udvikling af virksomheden samt løbende sparring det kommende år.

Klimaboost2020

Kåringen skete i forbindelse med konkurrencen ”Klima Boost”, der blev afviklet i Middelfart Sparekasse som en del af det nationale klimafolkemøde i Middelfart.

Seks grønne iværksættere havde fundet vej til finalen efter en forudgående udvælgelsesproces. Foran et panel bestående af Signe Wenneberg, Heidi Boye, Steen Hildebrandt, Peter Kofler og Tommy Ahlers pitchede de i bedste ”Løvens Hule-stil” deres forretningsidé.

Landets erhvervshuse havde hver indstillet et felt af kandidater. Så på den måde var der indbygget ’en konkurrence i konkurrencen’ imellem landsdelene i KlimaBoost. Her trak Nordjylland altså det længste strå i år.

Pasteurisering med UV-lys
Lyras’ grundlægger og adm. direktør, Rasmus Mortensen, imponerede på sine 15 minutter på scenen dommerne med en højteknologisk løsning, der kan pasteurisere væsker med et minimalt energi- og vandforbrug sammenlignet med den traditionelle pasteurisering, hvor en væske varmes op og køles ned igen. Lyras gør det samme ved hjælp af UV-lys – bare bedre, hurtigere og mere efffektivt.

- Pasteuriseringsteknikken blev opfundet for 150 år siden. Nu har vi opfundet Louis, sagde Rasmus Mortensen, der har givet opfindelsen navn efter Louis Pasteur, som opfandt den velkendte pasteuriseringsmetode.

Et meget højt niveau
Efter en votering blandt dommerpanelet var det op til forfatter og klimaaktivist Signe Wenneberg at afsløre vinderen.

- I har vist et ufatteligt højt niveau, sagde hun og brugte Tommy Ahlers’ erfaring som Løvens Hule som eksempel.

- Tommy sagde, at han været med i Løvens Hule i tre år og set 80 pitches. Niveauet I har lagt er helt eminent, genfortalte Signe Wenneberg, før hun udråbte Lyras som vinder.

"Jeg står med en sælger her"
En stolt og næsten mundlam Rasmus Mortensen tog imod checken. Og pengene ved han godt, hvad han skal bruge til.

- Vi skal have ansat en sælger. Så det er en sælger, jeg står med her, sagde han og kiggede på beviset på, at der snart tikker 250.000 kr. ind på kontoen.

Det er penge, som Middelfart Sparekasses adm. direktør Martin Baltser gerne overfører.

- Vi vil naturligvis støtte op om Klimafolkemødet i Middelfart og være med til at sætte Middelfart på det grønne landkort. Her fandt vi en model, der samtidig sætter fokus på grønne iværksættere – og giver os mulighed for at hjælpe én af dem økonomisk, sagde Martin Baltser og sendte i samme ombæring en tak ud til landets seks regionale erhvervshuse, der har hjulpet med at finde kandidater til Klima Boost fra hele landet.

Fakta - om KlimaBoost

  • Middelfart Sparekasse, Brobygning Middelfart og Erhvervshus Sydjylland er initiativtagerne til arrangementet Klima Boost, hvor "Årets Klimaiværksætter" kåres
  • Med titlen følger en præmie på 250.000 kr. fra Middelfart Sparekasse
  • Landets seks regionale erhvervshuse har hjulpet med at finde kandidater fra hele landet, og en jury valgte de seks finalister, der dystede fredag eftermiddag i sparekassens hovedsæde
  • Et panel bestående af forfatter og klimaaktivist Signe Wenneberg, landechef i Too Good To To Heidi Boye, klimaordfører, iværksætter m.m. Tommy Ahlers, professor emeritus og formand for 2030-panelet Steen Hildebrandt samt formand for Dansk Iværksætter Forening Peter Kofler fandt en vinder blandt de seks finalister:
  • Lyras (Nordjylland), Cellugy (Midtjylland), Aguardio (Sydjylland), Proxima Centauri (Fyn), Aqua Green (Sjælland) og eVolvt (København)