Vær klar til virkeligheden efter Corona

05.03.2020

Corona-virussen har lukket fabrikker i Kina, og det skaber problemer for danske virksomheder med datterselskaber i Kina eller med kinesiske underleverandører. Nu skal de holde sig klar for at komme forrest i køen, når det igen bliver sikkert at rejse til Kina.

Det er næppe gået nogens næsen forbi, at Kina er ramt af Corona-virussen. Det har lammet det kinesiske erhvervsliv, men det rammer også de danske virksomheder, som er engageret i Kina.
Fabrikkerne har været lukket ned siden det kinesiske nytår 25. januar 2020 af ferie og karantæneperioder, og først 10. februar begyndte man igen at åbne for produktionen.

Underleverandører skal besøges

Det mærker direktør Claus Rasmussen også. Han arbejder for virksomheden Barkerbille, som producerer industriventilatorer til blandt andet fødevarebranchen. Han er direktør for fabrikken i Kina, der producerer til det asiatiske marked.
- Halvfjerds procent af vores anlæg sælger vi i Kina, og her er forståelsen stor, fordi de er ramt af den samme nedlukning, men vi har også en del andre kunder i Asien, hvor vi får udfordringer med at levere til tiden.

Samtidig er de kinesiske underleverandører også ramt

- Her skal vi ud og lægge pres på, så snart det er sikkert at rejse til Kina, fordi det er måden at komme foran i køen.
Den betragtning deler han med Martin Appel fra Erhvervshus Sydjylland, som vejleder virksomheder om blandt andet Kina, hvor han selv har boet i 5 år. De sidste 15 år har han arbejdet med eksport og etablering af leverandørbaser i Kina og Sydøstasien.
- Hvis du har en kinesisk leverandør, så pak kufferten. Gør din visumansøgning klar, så den ligger hos den kinesiske ambassade, fordi det bliver dem, som dukker op i Kina, som kommer forrest i køen, når Corona aftager.

Plej relationerne ved at møde op

Man kan ikke få udstedt et visum, før man har en flybillet, men det hele kan ligge klar på ambassaden, og det er afgørende, at man er med det første fly derud, når det er sikkert at rejse til Kina, anbefaler Martin:
- Rigtig meget handler om de gode relationer i Kina, og hvis du formår at bakke op om dem i en svær tid, så vil du få dine varer før andre.
Generelt anbefaler han altid, at man plejer de gode relationer med de kinesiske forbindelser, og han sætter eksempelvis virksomheder i gang med WeChat, en kinesisk app, hvor man chatter med hinanden online.
- Spørg til familien og hvordan det går? Det åbner døre under normale omstændigheder, og det gør det måske endnu mere nu, hvor landet er hårdt ramt, forklarer Martin.

Juridisk står kineserne stærkt

Samtidig er situationen i Kina, at den kinesiske regering udsteder certifikater med baggrund i force majeure, som kort sagt fritager de kinesiske virksomheder for forpligtelser i forhold til for sen levering.
- Hvis Siemens skal stille en vindmøllepark op, hvor der indgår kinesiske komponenter, er der under normale omstændigheder et krav om, at den kinesiske leverandør betaler for forsinkelsen overfor kunden, forklarer Martin.
- Den er væk nu, fordi alle virksomheder i Kina kan få et certifikat, der fritager dem fra de klausuler, da det er regeringen, som har lukket landet og sat det i undtagelsestilstand.

Skrappe krav for genåbnede fabrikker

 

De kinesiske fabrikker er nogle steder åbnet igen, men det er under strenge krav fra de kinesiske myndigheder.

- Alle arbejdsstationer skal sprittes af, vi skal måle temperaturen på alle om morgenen, og medarbejderne skal have et arbejdspas, der dokumenterer, hvor de har været de seneste tre uger, fortæller Claus Rasmussen, som er direktør på en danskejet fabrik i byen Ningbo. Han fløj selv med det allersidste SAS-fly ud af Kina til Danmark.

- Samtidig kan myndighederne lukke os ned i fjorten dage, hvis der findes en corona-smittet ansat. Det giver udfordringer, og vi har kun haft 30-50 procent bemanding, siden vi åbnede fabrikken mandag i sidste uge. Vi prioriterer lige nu, at mange arbejder hjemmefra, fordi der også er krav til, hvor tæt de må sidde på hinanden.

05.03.2020

Yderligere information – kontakt:

Martin Th. Appel

Martin Th. Appel

Speciale: Eksport, internationalisering, teknologi

Se fuld profil