Brexit: Der kommer en deal 

06.11.2019

Storbritannien træder ud af EU. Om det bliver på vilkår lignende Norge eller Canada, bliver bl.a. afgjort af det kommende parlamentsvalg i landet. Det var konklusionen på et webinar, arrangeret af bl.a. Danish Export Association og erhvervshusene.

- Der er ikke nogen, der tør et no-deal brexit, sagde advokat Tyge Rasmussen fra advokatvirksomheden Kromann Reumert. Scenen var et webinar, arrangeret af bl.a. Danish Export Association og erhvervshusene. Han understregede hermed, at der formentlig bliver én eller anden form af aftale.

Der ligger også allerede en aftale, som Boris Johnson har fået godkendt hos det britiske parlament, men om det er den, der kommer til at gælde, afhænger af det forestående britiske parlamentsvalg, der skal afholdes d. 12. december 2019.

Samhandelsaftaler

Med udgangspunkt i, at der sandsynligvis bliver en form for brexit-deal, så rejser næste spørgsmål sig: Hvilke aftaler kan vi konkret forvente? Tyge Rasmussen har to bud.

- Vi kigger på de aftaler, andre ikke-EU-lande har med EU, og der er bl.a. Norge-modellen, hvor der er fri bevægelighed på størstedelen af varer. I den model ligger der dog de udfordringer, at Storbritannien ikke vil anerkende EU domstolen eller fri bevægelighed på personer og arbejdskraft, sagde Tyge Rasmussen.

Udfaldet af Storbritanniens parlamentsvalg bliver altafgørende, mener Tyge Rasmussen. Bliver Jeremy Corbin valgt til ny premierminister, ser han Norge-modellen som et bud på en mulig aftale.

Bliver Boris Johnson valgt til premierminister, forventer Tyge Rasmussen en aftale, der minder mere om Canada-modellen. Den bygger på tæt samarbejde på nogle få produkter. På baggrund af EU og Storbritanniens forhold spår han en udvidet version, hvor en række produkter kommer til at være toldfrie eller med lav toldsats, mens der kommer højere told på andre produkter.

Tilbagetrækningsaftale

Uanset udfaldet af valget, ligger der en mulig tilbagetrækningsaftale, hvori overgangsperioden står beskrevet. Det indebærer, at Storbritannien forbliver en del af EU frem til udgangen 2020 i effekt. Det vil sige ifølge Tyge Rasmussen sige, at den frie bevægelighed for varer og personer i langt størstedelen af tilfældene fortsætter som hidtil.