”Vi kan være med til at åbne dine øjne for nye muligheder”

20.03.2019

Torben Schwartz, forretningsudvikler Erhvervshus Sydjylland, kommer med en mangeårig erfaring som chef i større private virksomheder, og er nu klar til at hjælpe SMV’er i det sydjyske med digitalisering og forretningsudvikling

For Torben Schwartz krævede det ikke megen betænkningstid, da det nye Erhvervshus Sydjylland, søgte en forretningsudvikler med speciale i digitalisering og Industri 4.0. Med sin mangeårige ledelsesbaggrund fra private virksomheder er det lidt af en drøm nu at få lov til at bidrage til udviklingen i små og mellemstore virksomheder i Sydjylland.

- Min opgave er i høj grad at hjælpe virksomhederne med at få øjnene op for nye muligheder gennem digitalisering. Faktum er, at mange virksomheder i vores område er lavt digitaliserede. Enten kan man se digitaliseringen som en trussel eller en mulighed. For mig handler det altid om at få afdækket de forretningsmæssige gevinster, siger 52-årige Torben Schwartz, der senest har været funktionschef i den landsdækkende virksomhed Intego, som bl.a. leverer automationsløsninger til virksomheder.

Men er der ikke traditionelle virksomheder, hvor det kan give god mening at fortsætte som hidtil i stedet for at begynde på en større digitalisering af forretningen?

- For 20 år siden var digitaliseringen afgrænset til noget, som skete i computeren og måske i administrationen. I dag er digitalisering i alting. Omfavner man digitaliseringen er det en unik mulighed for udvikling og vækst, afstår man fra det, er man godt i gang med sin afvikling.

Hvordan er det, at du som forretningsudvikler kan hjælpe en virksomhed med den digitale transformation?

- Virksomhederne i Sydjylland og Middelfart har jo mulighed for kvit og frit at henvende sig til os, hvis de har brug for specialiseret viden til deres udvikling og vækst. Når jeg kommer ud i en virksomhed med mit digitale fokus, så hjælper jeg i første omgang med at afdække, hvilke konsekvenser digitaliseringen har for dem. Dernæst kan jeg hjælpe med at få lavet en god handlingsplan for virksomhedens digitalisering og udpege de steder, hvor der er forretningsmæssige gevinster. Endelig kan jeg henvise til nogle af de digitale støtteordninger, som de har mulighed for at søge i erhvervsfremmesystemet.

Du har selv været chef i virksomheder, hvor forretningsområdet blev digitaliseret. Hvad skal der til for at lykkes?

- Vigtigst af alt så skal ledelsen committe sig til digitaliseringen. Det kræver en målrettet indsats og en stor medarbejderinvolvering, hvor det skal være tydeligt for alle, hvad digitaliseringen bidrager med.

Der er virksomheder, som holder igen med digitaliseringen, fordi de er bekymrede for, om det økonomisk kan svare sig. Hvad siger du til det?

- Det koster væsentlig mindre at foretage digitale investeringer end for bare få år siden. I takt med at teknologierne er modnet, er de også blevet væsentligt billigere. Når det er sagt, så kræver det mod at kaste sig ud i digitaliseringen, men det er mest af alt psykologiske barrierer, som kan spænde ben. Og det er her, at jeg kan hjælpe med at åbne øjnene for de gode og farbare veje.

Torben Schwartz

Torben Schwartz

Speciale: Digitalisering. Industri 4.0, Supply Chain Management

Se fuld profil