header billede

Hede, humor og Huxi under teltdugen

10.10.2019

Et fyldt telt med 200 fremmødte var i en bagende sensommervarme på plads, da radio- og tv-vært Huxi Bach skruede op for debatten om, hvad der skal kendetegne fremtidens erhvervsliv i Sydjylland.

Fotos: Claus Fisker

Var man i går mødt op til Åbent Hus og debatarrangement i Erhvervshus Sydjylland med forventning om en topseriøs debat renset for humor, så var man gået galt i byen. Radio- og tv-værten Huxi Bach var inviteret til festen i Vojens for at styre debatten.

”Det ser jo ikke for godt ud. Vi har lige hørt fra finansministeren, at den tidligere regering er skyld i, at der mangler 3,5 milliarder kroner i statskassen,” indledte han i vanlig Huxi Bach-stil.

Løkke og uroen i blå

Dernæst rettede han blikket mod de to borgmestre i panelet, Henrik Frandsen, Venstre-borgmester i Tønder Kommune og bestyrelsesformand i Erhvervshus Sydjylland og Ib Kristensen, Venstre-borgmester i Billund Kommune samt bestyrelsesmedlem i Erhvervshus Sydjylland.

”Det ser jo i det hele taget ikke for godt ud for jer i blå. I princippet kan I blive landsformand og næstformand for Venstre inden for den næste uge.”

Højlydt latter og klapsalver bredte sig i teltet. Henrik Frandsen slog fast, igen til udbredt latter, at han nu engang var tilfreds med at være formand i erhvervshuset. Derfra blev dialogen mere seriøs.

henrik

Klaget så mange gange…

Et af de store spørgsmål var, hvad der skal til for at skabe de bedste rammer for virksomhederne i de 13 sydjyske kommuner inklusiv fynske Middelfart.

Vibeke Svendsen, direktør i virksomheden Envotherm i Vojens, er ikke i tvivl:

”Jeg har i mange år klaget over så mange forskellige indgange til erhvervsservice. Som virksomhed har man kunnet blive ringet op fra 20 forskellige steder, og ingen snakkede sammen. Nu har vi fået én indgang, og det er en kæmpe hjælp.”

Netop den udvikling ser Henrik Frandsen som et kardinalpunkt. Nu er det de lokale erhvervsservices i kommunerne i tæt parløb med erhvervshuset omkring indsatserne for virksomhederne.

”Vi skal have varer på hylderne, som virksomhederne efterspørger. Og vi skal være nogen af ”deres egne” i den lokale erhvervsservice,” fastslog erhvervshusets bestyrelsesformand.

Slip nu håndbremsen

Set med Leif F. Sørensens øjne, direktør i Naturmælk A/S, så er den nye erhvervsfremmestruktur i Sydjylland et stort plus for virksomhederne.

”I vores område har vi rigtig mange mindre virksomheder, som kører med håndbremsen trukket, men som har et kæmpe potentiale, hvis de først får den sluppet. Der er så mange muligheder for virksomhederne med forskellige tilbud, som nu er rykket tæt på. Nu skal vi bare sørge for, at de muligheder bliver synlige,” lød det fra Leif F. Jørgensen, der også kom med en kraftig opfordring til virksomhederne:

”Du skal ud af busken, hvis du vil flytte din virksomhed!”

gruppe

Arbejdskraft, grønne uddannelser og ingen praleri

Herfra stillede Huxi Bach ind på udfordringen med manglen på kvalificeret arbejdskraft. Telse Runge, 2. generation og HR-chef i Vejle-virksomheden Teldust A/S:

”Hvor er de grønne uddannelser? Vi har som virksomheder i den grad brug for medarbejdere, som kan hjælpe os med grøn omstilling og bæredygtighed.”

Synspunkterne vakte genlyd i panelet, bl.a. hos Dan Holmegaard, formand for Dansk Metal Vest, der desuden opfordrede virksomhederne til at sørge for opkvalificering af deres medarbejdere for at skabe vækst og konkurrencedygtighed.

Mod slutningen af debatten tog Ib Kristensen, Billund-borgmester, igen ordet.

”Vi er på en egn, hvor man ikke praler, men vi har så meget at være stolte af. Det oplever jeg i høj grad, når jeg kommer rundt i virksomhederne – og den stolthed skal vi dele.”

Deltagerne i gårsdagens paneldebat:
  • 2. generation og HR-chef i Teldust A/S, Telse Runge
  • Adm. direktør Vibeke Svendsen, Envotherm
  • Borgmester i Billund, Ib Kristensen
  • Direktør Leif F. Jørgensen , Naturmælk A/S
  • Dan Holmegaard, formand for Dansk Metal Vest
  • Henrik Frandsen, bestyrelsesformand i Erhvervshus Sydjylland samt borgmester i Tønder